29.3.2008

Tekee, tekee, vaan ei saa valmista

Miten sitä valmista tulisikaan, kunnei osaa keskittyä yhteen juttuun kerrallaan, vaan vääntää yhtä jos toistakin tekelettä vuorotellen.

Ensinnäkin se ristipisto.... alkoi taas tökkiä, vaikkei jäljellä ole kun muutama hassu pisto.

Ikuisuusprojektiksi muotoutunut miehen kokonaan musta villapaita etenee kerros silloin, toinen tällöin metodilla. Hämäriä mielikuvia palautuu mieleen siitä, että taisin ajatella sen valmistuvan synttärilahjaksi. Synttäreihin on enää pari viikkoa. Ei mahiksia.

Esiin on kaivettu viime kesän Modasta 4/2007 aloitettu jakku. Langat, oikein ohjeenmukaiset Teeteen Kamenat ostin heti lehden ilmestyttyä, ihastuin niin malliin. Tiheyden kanssa tuli ongelmia. Ohjeessa oli 3,5 puikot, vyötteessä suositus 2,5. Ja minun kun pitää tehdä yleensä 0,5 mm suositusta pienemmillä puikoilla. Lopulta päädyin pienempiin puikkoihin ja isompaan silmukkamäärään. Kun työ oli edistynyt n. 10 cm, huomasin koon silti mättävän. Muut projektit tunkivat itsensä edelle ja työ uhkasi ufoutua.



Nyt kevään innolla uusi yritys. Purin koko tekeleen ja aloitin alusta. Ihmeen kaupalla tällä kertaa tiheys pelasi paremmin. Työ on edennyt vauhdilla. Lanka on mukavan pehmeää ja erityisen riittoisaa. Valmiina on takakappale ja yli puolet toisesta etukappaleesta ja vasta nyt loppui ensimmäinen vyyhti. Ja siihen sitten loppui tekokin, olisi pitänyt ruveta kerimään lankaa....

Osaisiko muuten joku kertoa missä on se sisältäpäin purkautuvan kerän ohje? Jossain sen olen nähnyt, mutta en löytänyt enää. Tai millä hakusanalla pitäisi englanniksi etsiä?

Samalla alkoivat Opalin messulangat huutaa nurkasta Rhiannon-ohjeen kanssa siihen malliin, että pakko oli tarttua sukkapuikkoihin. Malli on ihana, en pysty lopettamaan. Kuten kuvasta näkyy, jätin kääntövarren pois. Luulen, että meikäläisen pituudelle (sekä koko- että jalan-) ei ole edullista "katkaista" pituutta ylimääräistä kertaa. Nyt alkaa ensimmäisen sukan varsi jo valmistua. Toistaiseksi into ei ole hiipumaan päin, joten saattaa käydä niin, että sukat valmistuvat ennen jakkua! Kuvan väri on kyllä "jotain ihan muuta" todellisuuteen verrattuna.

22.3.2008

Sukka-analyysi

Neulontai haastoi kertomaan sukanteosta.

Kudon sukkia yleensä tarpeeseen. (Vaikkakin omat lapset tuntuvat kärsivän ainaisesta sukkapulasta.) Tarpeeksi lasken myös lahjaksi annetut sukat, joita myös tulee tehtyä. Varastoon ei sukkia jää. En osaa tehdä neuleita varastoon - mitä nyt syksyllä saatan aloittaa joululahjojen teon "hyvissä ajoin". Vaikka moneen kertaan olen suunnittellut tekeväni sukkia myös hyväntekeväisyyteen, suunnitelmaksi on jäänyt.

Mallina on yleensä ihan tavissukka, tavis kantapäällä. Helppoa ja yksinkertaista. Toisaalta en oikein ymmärrä reikien päälle sukissa. Ehkä kesäksi, itselle, ohuesta puuvillalangasta.... hmmmm.... Palmikoita kyllä, paitsi ei lapsille, sanovat niiden painavan. Tiimalasikantapäätä olen kokeillut, mutta se ei tunnu meidän jalkaan istuvan. Esikoisenkin sukat jouduin purkamaan, kun valitti ettei pysy jalassa. Kärjestä aloitettavia sukkia olen tehnyt jämälankaoperaatioissa.

Lankana käytän yleensä Nallen paksuisia lankoja, Fabelit on myös aika sopivia. 7-veljestä pääsee varsinkin jäminä sukkapuikoille. Nykyään suuntaus tuntuu kuitenkin olevan noihin ohuempiin päin.

Silmukkamäärän tarkistan valmiista sukista. Jos pitää tehdä "uusia" kokoja, tarkistan mitat esim. Novitan sivuilta.

Niksinä.... no, viime aikoina olen tehnyt varsinkin lasten sukkiin myös päälliosan resoria (tai joka toinen kerros 2o, 2n, joka toinen oikein). Istuvat napakammin, ei jää tyhjää tilaa, vaikka olisikin muutoin reilut.

Vaikka tosiaan yleensä tuloksena on tavissukat, ei se estä minua ihannoimasta mitä erilaisempia (netistä) löytyviä malleija. Useimmiten jäävät vain ihastelun asteelle. Joskus kuitenkin kaipaan haastetta, ja silloin saattaa puikoille päästä hankalampiakin tapauksia. Tässä kuva viime kesänä/syksynä väkerretyistä Baijerilaissukasta. Juu, kyllä se toinenkin valmiina on, uskokaa vain!

21.3.2008

Neuletaukoa

Viime päivinä on ollut pientä hiljaiseloa neulerintamalla.
Kaivelin keskeneräisten töiden varastoa synttärilahjaurakan jälkeen. Ja kauhistuksekseni löysin siskon häälahjan! Keskeneräisenä! Häät olivat kolme vuotta sitten! Tosi hieno tunne. Lahja on ristipistotyö, jossa on hääparin kuva. Kuvasta jäi kesken vain alakulma, annoin lahjan ja otin sen sitten takaisin loppuun tehtäväksi. Ja sinne se on hautautunut muiden töiden alle. Siskokin on varmaan sen jo unohtanut. Päätin kuitenkin tehdä työn loppuun, oli mikä oli. Sitä ole tässä nyt väsäillyt valmiiksi. Oikeastaan ihan kivaakin hommaa. Varastossa on myös pöytäliina, jonka voisi pistellä, jos ei inspiraatio lopu kesken.

Yhtenä iltana tekaisin itselleni kuitenkin pipon siitä Fiestasta. Ei siitä nyt ihan Villapallon ohjeen mukaista tullut. Pysyy kuitenkin päässä. Kuva ehkä myöhemmin.

14.3.2008

Lahjat valmiina

Pitkällisen pakertamisen tuloksena, saanen esitellä: Kummipojan synttärilahjat!

Ensinnä edestä (huomatkaa tyylikäs nenänkaivuu!). Kuvassa näkyvät myös kivasti kaikki eri väriä olevat napit. Sattunnesta syystä ei nappikauppaan ole ollut pääsyä, eikä huomenissakaan ehdi. Onneksi nuo löytyivät varastosta. Ovat muistaakseni Sinellin koristenappeja. Muoto on kuitenkin niin yksinkertainen että voi ihan oikeinakin nappeina käyttää.


Ja sitten takaa. Tässä muutoin "ei-niin-hyvässä" kuvassa näkyy huppu. Aika kypärämäinen olemus siinä on. Jos olisin ollut fiksu, takakappaleessa menisi palmikkoraita myös keskellä jatkuen huppuun. Nyt on vain nuo olkapäille menevät palmikot.
Malli: Moda 1/2008,malli 50, muuteltu
Lanka: Nalle Colori, väri 861
Puikot: 3
Koko: 2 v, n. 98 cm
Langanmenekki: 290 g

Siis muuteltu on mallineuleen osuus, palmikkokuvio ohjeen mukaan. Kappaleet kudoin yhtenä kainaloihin asti sekä hihat pyöriöön asti. Näin jäi ommeltavaa vain hihojen kiinnitys. (Ompeluko yksi inhokkihommistani?) Lisäksi poimin hupun kaikki silmukat pääntien reunasta, enkä vain luonut etureunaan tulevaa osuutta erikseen. (Miksi, oi miksi tekisin niin?) Samoin hupun yläosassa en päätellyt erikseen osaa silmukoita, säädin vähän silmukkamääriä ja kudoin silmukat yhteen kuten kantapäässä! Lopuksi sitten poimin samalla kertaa kaikki etureunojen ja hupun reunan silmukat.

Tajusikohan kukaan tuosta selvityksestä? Onpahan omina muistiinpanoina tallessa kuitenkin.

Niin, ja kokoon puolesta leveys on kokoa 3/4 v, pituus 1/2 v ja hihan pituus jotain siltä väliltä. Ennenkin olen huomannut, että Modassa olleet Sirdarin langoille tehdyt ohjeet on jokseensakin niukan puoleisia. Kuten ensimmäisestä kuvasta näkyy, ei leveys mitenkään ole reilu edes meidän 2,5 vuotiaalle neidille, joka sentään on aika pienikokoinen. Pituus taas on aika reilu, vaikka on pienemmän koon mukaan. Omituista,

Vielä kuva sukista ja lapasista, jotka mukaan menevät. Pipoa ei nyt sitten tule. Jäin viime yönä surffailemaan nettiin kun etsin kivaa ohjetta. Ei löytynyt. Olkoot. Ehkä syksyyn mennessä keksin jotain mukavaa.


Lanka: Nalle Colori, väri 861
Puikot: 2,75
Koko: 2v, sukka 24-25
Langanmenekki: sukat 41 g, lapaset 23 g

Eipä paljon mainittavaa noista ole. Lapasten mallineule on samaa kuin villapaidassakin, mutta jotenkin ei oikein sovi lapasiin. Omituisen näköinen. Puolessa välissä ensimmäistä lapasta huomasin. En keksinyt muutakaan, joten annoin mennä sitten. Puutuminen lankaan oli jo sen verran kovaa, että halusin vain projektin loppuun. Osittain siksi sai pipokin jäädä.

Nyt vihdoinkin uusien projektien kimppuun!

12.3.2008

Liian aikaisin nuolaistu

Nimittäin eikös viime yönä noussut kuopuksellekin kuume. Kierre ei siis vieläkään loppunut. En sitten tiedä vaikuttaako rokotus, mutta ainakaan niin kipeä nuorimmainen ei ole kuin muut ovat olleet. Hyvin jaksoi leikkiä, eikä kuume tuntunut kovin kovaksi nousevan. Muut ovat vain maanneet sohvalla tai sängynpohjalla, hyvä kun on juoda jaksaneet.

Alkaa pikkuhiljaa kyrsiä tämä kotona kökkiminen. Kyllä sopisi jo kohta muita ihmisiäkin nähdä. Onneksi sentään viime viikolla oli mieskin kipeenä - siis siinä mielessä, että oli edes nimellisesti aikuista seuraa jutella. Mikäli niissä kuumehöyryissä mitään järjellistä sanottavaa keksi.

Tänään sitten kyllästyin myös vihreään Nalleen, niihin kummipojan lahjoihin, ja tartuin järeämpään lankaan. Kyytiä sai messutuliaisina ostettu Big Fabel. En halunnut pipoon mitään kuviota, Fabelin raidat ovat mielestäni riittävän ihanat sellaisenaan. Kuvaan pipo ehti juuri ennen neidin nukkumaanmenoa langat vielä päättelemättä.

Lanka: Big Fabel, väri 672
Puikot: 4

Langanmenekki: 52 g

Lankaa oli todella kiva neuloa. Jotenkin mieleen tuli enemmin Isoveli kuin 7-veljestä. Vaikka suositustiheys (17 s x 22 krs, puikoilla 4,5-5) onkin 7-veljestä lähempänä. Tarkempi vertailu lankojen kesken osoitti Big Fabelin olevan myös paksuudeltaan lähempänä 7-veljestä kuin Isoveljeä. Lieneekö Big Fabel sitten tiukkakierteisempää, vai mistä moinen tuntemus. Onko muilla jo kokemuksia tästä uudesta langasta?

Saisikohan huomenissa väännettyä itselleenkin pipon. Toisaalta tuo Fabel on aika ihanan väristä. Lopusta saisi vaikka Calorimetryn - minullepa hyvinkin!

11.3.2008

Influenssa iski

Täällä sitä on koko porukan voimin oltu influenssan kourissa. Alkoi jo viikko sitten maanantaina ensin sairastui mies, sitten parin päivän päästä minä, jälleen parin päivän päästä keskimmäinen ja loppuviikkon vielä esikoinen. Ainoa, joka on taudilta välttynyt on kuopus. Mutta hän saikin influenssarokotuksen. Olen todella tyytyväinen, että rokotus tuli otettua. Pitkään mietin ja melkein jo jätin väliin, mutta sitten kuitenkin otettiin. Kyllä kannatti. On tämä sen verran tuskainen tauti. Päätä ja koko kroppaa särkee ja jomottaa, kuumetta piisaa. Ja kestää. Vielä eilen illallakin kuume vähän nousi. Keskimmäinen oli tänään kerhossa, mutta väsähti kokonaan sen jälkeen. Vähän jännittää, huomenna ajattelin esikoisen päästää kouluun. Jaksaakohan tuo? Ja torstaina olisi uintiakin.

Kuten arvata saattaa, käsityörintamalla on ollut enemmän kuin hiljaista. Kun pelkät puikotkin painavat liikaa käsiin otettaviksi. Nyt viimeisten parin päivän aikana olen väsäillyt kummipojan takkia minkä olen jaksanut. Nyt se on oikenemassa, kuva tulee kunhan valmistuu. Sukat pitäisi vielä saada aikaiseksi, ne kun oli äidin toivelistalla. Onneksi 2 vuotiaan sukat valmistuvat suit sait, kunhan vaan pääsee alkuun. Aikaakin on sunnuntaihin asti.

2.3.2008

Terveisiä messuilta!

Äidillä on pinna ollut enemmän ja vähemmän katkeamispisteessä koko viikon. Keskimmäinen on lähes ylittänyt itsensä pinnankiristäjänä.
Onneksi huomasin perjantaina jossain mainoksen Kädentaitomessuista viikonloppuna. Päätin ottaa "lomapäivän" ja suunnata kohti Wanhaa Satamaa silläkin uhalla, että isälle tulee aikamoista suhaamista eri harrastusten välillä kaikkien kolmen lapsen kanssa.

Lähemmäs neljän tunnin kiertelyn tulos:


Kaikki ehdottoman tarpeellista, ellei suorastaan välttämätöntä. Parasta: KAIKILLE langoille on jo suunniteltu käyttötarkoitus. Ei mitään "tastä vois saada jotain kivaa joskus..." vaan selkeä suunnitelma.

Vyyhtivillasta tulee huivi itselleni, Minttumaari tai ehkä Revontuli, malli vielä hakusessa.

Opalista polvisukat, nekin minulle! Toinen kerä ei mahtunut kuvaan.

Steppiä olen haikallut jo jonkin aikaa kokeiltavaksi. Sukat, luultavasti itselleni, koska en malta luopuakaan....

Big Fabelista teen pipon keskimmäiselle, neidillä kun Novita langat kutittaa.

Vivaldista ja helmistä aikoo muodostua Knittyn Icequeen äidille ensi jouluksi! Hyvä aloittaa ajoissa, vai mitä? Ehkä ei kuitenkaan kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisenä. En ole ennen kokeillut helmiä neulonnassa, joten en ole uskaltanut netin kautta tilata. Vähän epäilyttää. Voi olla, että jää helmet neulomatta!

Mandarin Petitistä on tulossa kesätoppi itselleni. Jo viime kesänä pongasin kivan mallin, josko ensi kesäksi ehtisin. Niin, keriä on vielä kolmaskin - myyjäkin oli sitä mieltä että kolme kerää riittää.

3,75 mm sukkapuikkoja olen kaipaillut 7-veljeksen sukissa. Viimeksi pääkallopipoon olisivat olleet omiaan. 3,5 mm tekee liian tiukkaa ja 4 mm liian löysää. En olisi ennen uskonut että niin pienestä voi olla kiinni. Nalle-langan kanssa kun on sama juttu, ja syksyllä hankitut 2,75 mm ovat olleet passelit.

Vanhat silmukkamerkit on jo lähes kaikki kadonneet tai rikkoutuneet. Simukanpitimet ostin myös syksyllä ja ovat niin käteviä olleet, että ostin toiset.
Vielä tuo kerroslaskin. Sellainen puikkoonpujotettava on hankala pyöröpuikoissa ja mahdoton sukkapuikoissa. Enkä niitä pitkiä puikkoja oikeastaan enää käytäkään. Tuosta kaulassa roikotettavasta laskimesta olen haaveillut, vaikka hinta kirpaisikin, niin tässä konkurssissa ei enää tuntunut.

Mukaan tarttui myös vähän muuta, lähinnä lahjaksi. Se mikä unohtui oli paksut sukkapuikot. Eilen kun osui Anttilassa silmiin Novitan Fiesta lankaa. Vaikka onkin akryyliä, oli niin ihanan väristä, etten voinut olla ostamatta. Pipon ajattelin tehdä ja Ravelryssä huomasin Villapallon juuri tehneen samasta langasta (ja vielä saman värisenkin) Karkauspäivän pipon. Ei siis silmukoiden laskemista! Mutta paksuimmat sukkapuikot mitä varastosta löysin oli 5 mm. Siellä messuilla lankoja ihastellessani unohdin ne puikot. Huomenna siis taas ostoksille!