Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on toukokuu, 2008.

Nyt se on minullakin!

Nimittäin Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia. Kiitoksia siitä Tuijalle, joka luopui viimeisestä "varalahjakirjastaan". Kun kuopus meni päiväunille tartuin heti kirjaan, tietenkin. Kahlasin läpi esipuheet kaikkineen ja tämmöistä pälkähti mieleeni.

Ensinnäkin sain vahvistuksen sille, että edelleenkin tässä blogissa, ja muutenkin, käytän sanaa kutoa. (Mitä nyt muutama neuloa-verbi voi pujahtaa mukaan.) Tästä lähtien voin vedota itse Haavistoon, joka tätä suosittelee!

Vaan mitäköhän Haavisto tuumisi innostuksestamme väsätä Revontuli-huiveja, Baijerilaissukkia tai Prinsessapipoja? Järkyttyisikö hän huomatessaan, ettei käsillätekemisen ja kutomisen taidot olekaan enää itsestäänselvyyksiä maailmassamme eikä enää voi ohjeita kirjoittaa lähtökohtana: "Lähempiin työselityksiin tässä tuskin on aihetta, sillä periytyyhän taito meille jo satojen vuosien takaa, niin että meillä on kutimentaito jo veressä, ja miltei jokainen nainen kykenee valmistamaan työn mallin näht…

Ei täälläkään mitään

Yhdestä jos toisestakin neuleblogista on saatu lukea neuleiden valmistumattomuudesta. Sama vaivaa näitäkin langanpäitä.

Vaikka sain äitienpäivälahjaksi Knit Picksin Harmony -setin! Täysin pyyteettömästi ja oma-aloitteisesti moinen lahja ei käsiini tippunut. Kun kysyttiin, että eikö mitään nyt olisi mitä oikein paljon haluaisin, niin nuohan sitten pälkähtivät mieleeni. Vähän toimitus myöhästyi, kun olivat taas Tinttamarellista loppu. Nyt ne ovat tuolla jo viikon verran odottaneet käyttöönottoa! Siis uskomatonta!

Tähän suurinpana syynä on onneton huivintekele, jonka kaivoin ufo-varastosta. Huivi yritti valmistua viime syksyksi ystävän häihin, mutta ei ehtinyt ja jäi tietenkin kesken. Nyt olen sitkeydellä yrittänyt saada reunusta valmiiksi, mutta urakka tuntuu uskomattoman pitkältä. Silmukoita piisaa loputtomuuksiin. Sen verran lähellä loppu kuitenkin jo on, että tänään ostin lisää nuppineuloja pingottamista varten. Toiveena olisi, että lauantaisiin ylioppilasjuhliin olisi valmista.

Toinen…

Pikkuruiset sukat osa II

Kuva
Pikkuisen tyttövauvan sukat tuli vihdoinkin väkerrettyä valmiiksi. Uskomattoman hankalalta tuntuivat, näin pieneksi työksi. Malli on Nancy Bushin kirjasta Knitting Vintage Socks malli Baby's bootikin.
Lankana käyttämäni Nalle oli ihan liian paksua ohjeen lankaan nähden (fingerin weight) kuten myös puikot liian paksut (2,5 mm, ohjeessa 1,75, niin pieniä en edes omista). Malli vaati siis "pienehköjä" muutoksia. Yläreunan simpukkakuviota tein vain 4 mallikertaa, kun ohjeessa oli viisi. Myös varren joustinta jouduin säätämään.


Malli: Nancy Bush, Baby Bootikin
Lanka: Nalle ja Nalle Colori (väri 873?)
Puikot: 2,5 mm
Koko: vastasyntynyt
Langanmenekki: 37 g

Jo ensimmäisen sukan teräosassa alkoi tökkiä. Varsi näytti liian pitkältä, kavennukset omituisilta. Olisi ehkä sittenkin pitänyt ottaa 2 mm:n puikot - ne vaan tuntuivat liian pieniltä Nalle-langalle. En halunnut kuitenkaan purkaakaan, joten sitkeästi väänsin sukan valmiiksi. Lopputulos näytti kuitenkin jotensakin siedettävältä, jo…

Pikkuruiset sukat

Naapuriin syntyi reilu viikko sitten pikkuinen mies. Tein hänelle sukat kokoa minimalistinen, eli n. 50 cm.
Kuvankin otin hätäpäissäni ennen lahjoitusta. Kamerasta siirtyivät kyllä koneelle, mutta nyt tiedostot näyttävät "Plain text document" eli tyhjää täynnä. Ja koska sukat annoin jo eteenpäin, ei uusiakaan kuvia voi ottaa.

Merkittäköön muistiin, että lanka oli Fabelin vihreää sävyä nro 542 ja sitä kului 2,25 mm puikoilla yhteensä huimat 19 g. Malli on samantapainen kuin Uhoavan Gnun Supervauvan polvisukat. Sillä erotuksella, että alussa silmukoita oli 40. En kaventanut pohjekavennuksia vaan vasta nilkkaan kerralla 8 s eli jäi 32 s. Nilkkaan tein vielä toisen 2 cm:n joustimen. Kantapää tavis (onko se nyt hollantilainen nimeltään?).

Kaiken huippuna on se, että raidat kohdistuivat täysin, vaikka raidoitus ei ehtinyt mennä "ympäri" kertaakaan! Langat on joululahja sukkien jämiä ja jo alunperin kerät alkoivat samasta kohtaa, siinä syy. Ne keränloput tulikin sitten kä…

Valmista, valmista ja valmista!

Kuva
Uskomatonta, mutta totta: tänään on saatu valmiiksi kokonaista kolme työtä! Vieläpä ihan kokonaan valmiiksi, langat päätelty ja kaikki.

Ensinnäkin neidin Unikkotunika. Lankana tällä kertaa Marine, jota tarttui mukaan jokin aika sitten cittarin alelaarista.


Malli: Helmiksen Samostunika
Lanka: Novita Marine (keltainen)
Puikot: 3,5 mm
Koko: n.120 cm
Langanmenekki: 262 g

Tiheys täsmäsi Samoksen kanssa. Tein tunikasta kuitenkin vähän isomman, että sopisi vähän kauemmin. Pääntiehen laitoin ohjeen mukaisen silmukkamäärän, mutta lisäyksiä tein vähän enemmän. Pituuttakin lisäsin. Taitaa olla melkein mekkopituinen, mutta se on tarkoituskin.

Kukat on tehty VillapallonKukkasukkien mukaan. Piti sitäkin tietenkin vähän muutella, tässä kuvassa alaspäin oleviin terälehtiin lisäsin vähän pyöreyttä. Näytti muuten vähän muotopuolelta, johtuikohan langantiheydestä?


Kukat on tehty varastoissa kauan ja hartaasti marinoituneista langoista. Terälehdet mintunväristä Miniä, joka paksuudeltaan oli hieman Marinea ohuempa…

Argggghhh!

Innolla aloittamani toppi Mandarin Petit -langasta alkoi tökkiä jo heti alkumetreillä, vaikka siitä piti tulla mukava jääkiekko-neulottava.

Puikkosuositus 3, tiedänhän minä, että tällä käsialalla pitäisi tehdä 2,5 puikoilla. En olisi halunnut niin pienillä tikuttaa. Tein mallitilkun (!) kolmosen puikoilla. Tiheys pielessä, tietenkin. Muuten näytti ihan ok:lta, joten ryhdyin laskutoimenpiteisiin. Pähkäilyn tulos on, että pienimmästäkin koosta tulee liian iso. Lisää laskuja, miten mallineuleen saisi täsmäämään. Täsmäys onnistuu yllättävän helposti.

Puikot heiluvat innolla, Suomikin saa heti alkuun maalin. Kun työ on edennyt noin viitisen senttiä, totean, että jälki näyttää jotenkin liian lerpsulta. Pitäisi sittenkin tehdä pienemmillä puikoilla. Argggh. Uusi mallitilkku, uudet laskelmat? Ei kiitos, ei taida tulla toppia. Miten jotkut työt alkavatkin ärsyttää jo alkumetreillä? Vaikka myöhemmin homma luistaisi paremmin, takaraivoon jää jotenkin se alun tökkivä tunne, joka saattaa jatkua vie…

Wappusukat!

Kuva
Ai miten niin, olen myöhässä? Ei, kyllä nämä Rhiannonit oikeasti valmistuivat juuri vapuksi. Taas tuli viimehetken herätys viikonloppuna, että jos sittenkin saisi jalkaansa juhliin. Eikä siinä vaiheessa tietenkään ollut kuin toinen sukka valmiina! Vielä vapunaattona lasten kanssa leikkipuistossa väkersin jalkaterää. Välillä tuli pitkiä katseita, mutta onneksi suurin osa vakkarikävijöistä on jo tottunut siihen, että kudin on aina mukana. Yhtenä päivänä vain tajusin, että meidän 2,5 vuotiaan perässä ei tarvitse ollenkaan juosta samalla tavalla kuin 1,5 vuotiaan perässä viime kesänä. Silloin ei tarvinnut kuvitellakaan, että olisi tarvinnut äiti ylimääräistä viihdykettä puistoon...

Seuraavalla kerralla valitsen kyllä vähän helpomman mallin puistoon :-)


Malli: Rhiannon Sock
Lanka: Opal Uni, väri 1999
Puikot: 2,25
Langanmenekki: 134 g

Vaikka sitten vapunaattona ei oikeastaan olisi villasukkia tarvittu, oli ne pakko saada jalkaan kun kello 15.30 oli viimeiset langat päätelty. Siinä hässäkässä sit…