29.1.2009

Siilit

Lopultakin saan kuvan siililapasista - valmistuivat juuri ja juuri joululahjaksi vanhemmalle tyttärelle. Silmiä (pienet puiset helmet) ompelin vielä aattoyönä kiinni ja tuppasi menemään läpi molemmilta puolilta, niin että siilit oli lentää pihalle saman tien... Ei sentään.



Malli: Siililapaset
Lanka: 7 veljestä Raita (väri 894) ja Tango Fani (väri 687)
Puikot: 3,5
Koko: 120 cm
Langanmenekki: 64 g


Oli se sitten vaivan arvoista lopulta. Neiti on innoissaan ja nyt lapasia pitäisi pitää tarhassakin. Ihanaa oli myös, kun tarkkasilmäinen tytär huomasi, että lankahan on samaa kuin syksyllä saamissaan sukissa. :-) Onneksi auttoi selitys, että tontut on varmaan huomanneet, että sulla on noi sukat ja tehneet sitten samanlaiset lapasetkin.... Meillä uskotaan ihan täysillä joulupukkiin vielä!

23.1.2009

Vihdoin ensimmäinen valmiina

Vihdoinkin virallisesti ensimmäinen tämän vuoden puolella valmistunut tuote - johan oli aikakin! Tadaa: Hello Kitty - pipo.


Malli: Novita syksy 2005 (Jussi-pipo)
Lanka: 7 veljestä Raita, väri 855, kirjaluun 7 veljestä
Puikot: 3,5
Langanmenekki: 52 g

Edit: vihdoinkin kuvan siirto onnistui! Mies väittää, että ongelmat johtuivat siitä, että kuva oli liian suuri. On ne ennenkin olleet, eikä ongelmia ole ollut.... Laitoin kuitenkin pienemmällä pikselimäärällä ja onnistui - olikohan Mies sittenkin oikeassa? Voiko olla?

Pipo on ollut valmis jo viikon verran, mutta kirjailu odotutti itseään, yllätys, yllätys. Nyt oli kuitenkin pakko tehdä valmiiksi, kun pipo on menossa synttärilahjaksi ja juhlat on huomenna.
Ihan en ole tyytyväinen rusetin reunojen muotoiluun, muuten ok. Tällä kertaa kirjailu ei tuntunut ollenkaan tuskaiselta, vaan valmistui suorastaan reippaaseen tahtiin. Hyvä, hyvä.

Ja jälleen kerran lupasin omillekin tytöille tehdä Hello Kitty -kevätpipot. Harmi, ettei varastossa ole yhtään vihreää puuvillalankaa. Nuoremmaisen lempiväri kun on juuri vihreä. Ei kai vaan tarvitse lähteä lankaostoksille....

Olen viime aikoina sitkeästi tehnyt poikittain neulottua takkia. Ainaoikeaa. Vartalo-osuus valmistui kohtuullisen nopeasti, mutta ne hihat! Miten voikin olla niin hitaan tuntuista, vaikka silmukoita on paljon vähemmän kuin vartalossa. Vaikka teenkin molempia hihoja yhtäaikaa, silti. Onneksi teen samaan aikaan, muuten jäisi varmaan toinen hiha odottelemaan! Nyt ollaan onneksi jo voiton puolella, yli puolen välin mennään. Ainakin jokunen kerros päivässä, niin eiköhän valmistakin saada.

Uusin aloitettu projekti on ne ne luvatut sormikkaat pipon kaveriksi nuorelle herralle. Jos saisi ne kuukaudessa valmiiksi, ehtisi synttärilahjaksi.




12.1.2009

Viime vuoden saldo

Laskeskelinpa minäkin vuoden aikana kerääntynyttä satoa. Ihan koko vuotta ei ole mukaan laskettu, koska bloggauksen aloitin vasta helmikuussa. Tässä siis blogin perusteella laskettu saldo:
lasten villatakki x 3
tunikat x 2
miesten villapaita
lapaset x 8
sukat x 18
päähineet x 9
kolmiohuivi x 3
muut kaulanlämmittimet x 2
kännykkäkotelo x 4
nalle x 2
nukenvaattet: takki, mekko ja 2 x sukat
Lankaa kului 4592 g. Tässä luvussa ei ole vielä viimeisiä joululahjoja mukana - vaa'asta loppui taas patterit. (Olivatkohan jo valmiiksi huonoja, juurihan uudet ostin!) Eli lopputulos todennäköisesti on lähellä viittä kiloa.

Koko vuoden saldoon voidaan vielä lisätä Nalle-langasta tehty neuletakki itselleni. Se ainakin valmistui tammikuun aikana, muita valmiita neuleita en tammikuulle keksi, joku sukka- tai lapaspari saattoi silloinkin valmistua.

Langankulutukseen en osaa juurikaan kommentoida mitään, onhan tämä vasta ensimmäinen vuosi kun varsinaista tilastoa lasken. Kuukautta kohti noin puoli kiloa lankaa, reilu 100 g / viikko. Toisaalta kesällä oli aikamoista hiljaiseloa neulerintamalla. Myös ohuita sukkalankoja on jonkin verran tullut käytettyä, niiden kanssa saa tehdä tosiaan töitä sadan gramman kuluttamiseen!

Isompia töitä oli harvakseltaan, toisaalta sukkaparien ja pipojen määrä yllätti. Todettakoon, että miehen villatakki oli kyllä riittävän iso urakka, jos isoa työtä haetaan. Mukavin oli ehdottomasti neidin pinwheel-takki.

Lankavarastoa onnistuin kuluttamaan myös hieman epämääräisimmin keinoin: tarhaan meni askartelukäyttöön 600 g ja reilusti päälle puoli kiloa meni siskolle, joka virkkasi nukelle "kantokopan", peiton ja tyynyn Novitan ohjeella. (Eikä siitäkään ole koskaan kuvaa saatu.) Enpä silti usko, että varasto olisi suoranaisesti päässyt hupenemaan, korkeintaan ehkä hieman pienenemään. Ainakin muutamista ikuisuuden säilötyistä langoista tuli päästyä eroon, tosin uusiakin ostin. Toivottavasti mikään uusista langoista ei päädy ikuisuusvarastointiin. Varsinaista lankainventaariota en ole vieläkään uskaltautunut tekemään, joten varaston todellisesta koosta ei ole tietoa.

Toki lankaa on tullut käytettyä myös lukuisiin, vielä keskeneräisiin töihin, joita ei siis saldoon (vielä) lasketa. On tennessee-pusero eskarilaiselle, Modan ohjeella tehty takki, Pohjan-neito takki.... Puhumattakaan siitä grammamäärästä, joka on tullut kudottua ja purettua! Pohjan-neito kuuluu myös "purettavat" -osastolle. Siitä tulee ihan liian iso, mutta ehdottomasti haluan sen vielä tehdä, pitää laskea silmukat vaan uusiksi.

Monta työtä jäi myös tekemättä. Osa on edelleen to do -listalla, osasta on jo aika ajanut ohi ja unohdettu kokonaan. Tällä hetkellä sormia syyhyttäisi Sylvin kimppuun. Siihen ei lankaa vielä ole, mutta Anttilassahan on Isoveli tämän kuun tarjouksessa ja se voisi sopia malliin.... Katsotaan pystynkö hillitsemään itseni!

9.1.2009

Hyvää Uutta Vuotta!

Hei kaikille pitkästä aikaa!

Neuleähky iski joulun jälkeen urakalla, meni päiväkausia (!) etten kutimeen koskenutkaan. Äidin huokaus: "Ihanaa, saa kutoa mitä haluaa!" muuttui muotoon: "Ihanaa, ei ole pakko kutoa!". Niin käy, kun joululahjatekeleitten urakka valmistuu vasta aatonaattoyönä! Valmiiksi silti kaikki saatiin, mutta kuvat unohdettiin ottaa, joten lahjabloggauksia tulee sitä mukaan kun/jos kuvia saadaan lahjotuilta.

Lahjakääröihin päätyivät siililapaset, kauluri, epäonniset dominosukat ja vähemmän epäonnistunut Revontulihuivi.

Hankalin, aikaavievin ja hermojaraastavin lahja oli kuitenkin asustesetti siskonpojalle. Tässä kuva onnellisesta (?) omistajasta uusissa vaatteissaan. Nämä siis ainoat lahjat, joista kuva muistettiin ottaa.



Malli: omia, eri ohjeista katseltu mittoja
Lanka: Lidlin sukkalanka, väri 301
Puikot: 2,5
Koko: 86 cm
Langanmenekki: vajaat 300 g



Hermoja raastava osuus oli "onnistunut" mallineuleen valinta. Kuvasta tuskin saa selvää, mutta tein joka toisella oikealla kerroksella 2 o, 2 o ristien (eli 2 s:n palmikko) ja taas joka toisella palmikko vastakkaiseen suuntaan ja sitten 2 o. Ymmärsittekö? Ajattelin että mahdollinen värien läiskiintyminen tasottuisi silmukoiden ristimisellä. Niihän se tekikin, eikä häiritsevän suurta läiskiintymistä tapahtunut.

Kuvittelin pieneten asusteiden tekemisen olevan nopeaa, mutta simukoiden ristiminen oli yllättävän hidasta puuhaa ja aikaa paloi. Ja kun vielä lanka ja puikot olivat ohuita, niin homma kesti. Eikä tietenkään riittänyt, että tein jakun, vaan vielä piti saada sukatkin (niitä sentään oli toivottu), ja sitten lapaset ja vielä pipokin! Ja kaikki samalla mallineuleella. Pipo oli kyllä jäädä tekemättä, päiviä ei ollut montaa ja kokokin näytti aika pieneltä... mutta teinpäs kuin teinkin loppuun asti.

Jakku ja sukat ovat reiluja juuri vuoden täyttäneelle, mutta tavoite olikin saada ohuet neuleet kevääksi ja kesäksi, joten silloin lienvät passelit. Pipo on sopiva - pää tuskin päättömästi (hahaa) kasvaa kevääseen mennessä, joten mahtunee silloinkin samoin kuin lapaset.