6.10.2014

Kierrekämmekkäät

Tiedättehän sen tunteen: "pakko saada puikoille heti".

Aika usein pystyn vastustamaan tunnetta, ja fiksuna perustelemaan miksi juuri tuota projektia ei ole järkevää aloittaa juuri nyt. Hämmentävää kyllä, useimmiten perusteluna on se, ettei ole sopivaa lankaa. Luulisi, että tämänkin kokoisesta varastosta löytisi langat projetiin kuin projektiin!

Tälle projektille ei sitten ollut mitään järkevää pysäyttävää perustetta. Kaikki oli kohdallaan. Lankaa löytyy, projekti on sopivan pieni tehtäväksi muiden töiden ohella ja ennen kaikkea oli perhevapaa viikonloppu, eli hommaan sai keskittyä ihan täysillä, ilman keskeytyksiä. 

Ohje löytyi Ravelryn syövereistä, jälleen kerran. Koska meillä töissä on talvella niin jäätävää, että kädet paleltuvat ilman lisälämmikettä, olivat klämmekkäät myös ehdottoman hyödyllinen projekti. 

Kaikki uusi ja erilainen toteutustapa inspiroi minua erityisesti. Kaikkea ei olekaan maailmassa vielä keksitty ja nähty. Pakko päästä kokeilemaan! Jännittävästi kierteellä olevat kämmekkäät sytyttivät heti. 

Kämmekkäät siis aloitettiin peukalosta ja siitä jatkettiin lisäämällä silmukoita neuloen (kuvassa oikealla oleva valkoinen ulkoreuna). Sitten peukalon ympärille lisättiin silmukoita ja toisesta päästä niitä kavennettiin.  

Kuvassa olevassa kohdassa on lyhennettyjen kerrosten päästä poimittu silmukoita ja päätelty ne yhteen seuraavien silmukoiden kanssa, jolloin 8-malli on muodostunut. Tämän jälkeen ulkoreunoista pimittiin silmukoita ja tehtiin "reunat" lyhennetyillä kerroksilla tasaisiksi.




Vaikea selittää, mutta onneksi tekijä on  ohjeessa selkeästi kertonut mitä tehdään ja kuvat selventävät kohtia, joissa ollaan. Eikä lankaa katkaista kertaakaan kesken työn. Ohje on selkeä ja hyvin tehty. Ravelryn kautta löytyy ohjeet myös paksummalle langalle sekä käännökset myös saksaksi. Hienoa, että joku on nähnyt näin paljon vaivaa ohjeen tekemiseen ja sitten jakaa sen vielä ilmaiseksi! 



Lanka: Austerman Step, väri 10
Puikot: 2,75
Langanmenekki: 28 g


Jännitystä riitti loppumetreille asti. Lankaa oli jäljellä 27 g ja ohjeessa oli menekiksi mainittu 35 g. Kuvittelin, että minun pieneen käpälääni riittää hyvinkin vähän vähempikin määrä. "Hyvinkin" on tässä tapauksessa todella häilyvä käsite. 

Tutkailin kerää ja etsin noin puolivälin kohdan. Tein esimmäistä kämmekästä niin pitkälle kuin uskalsin. En katkaissut lankaa, vaan aloitin toisen kohdasta, josta kuvittelin alkavan sama kohta. Kun lisäsin peukalon jälkeen silmkoita, totesin, että ei käy, pitää aloittaa aikaisemmin. Purkuun.... Uusi aloitus tuotti paremman tuloksen. Kun sitten olin viimeisessä vaiheessa tein vuorotellen molempiin kämmekkäisiin lisäkerroksia, niin että sain molemmat mahdollisimman isoiksi. Lopputulemana oli, että toiseen kämmekkääseen jouduin lisäämään toista lankaa noin 10 viimeisen silmukan päättelyä varten!  

Varmempaa olisi ollut, jos lankaa olisi ollut se kahdeksan grammaa enemmän. Nyt meni todella tiukalle! Tosin olisi saattanut auttaa, jos olisin käyttänyt ohjeen mukaisia 3,0 mm puikkoja, mutta jälki tuntui liian löysältä. Jouduin myös lisäämään toiseen reunaan enemmän kerroksia kuin ohjeessa, ilmeisesti juuri tiukemmasta käsialasta johtuen. 

Loppujen lopuksi homma oli vaivan arvoista! Vaikka sauma tulikin vähän liian keskelle kämmentä lisäkerroksien takia, niin olen tyytyväinen lopputulokseen. Näin jälkikäteen ne ylimääräiset kerrokset olisi kannattanut lisätä toiselle puolelle kämmekästä.

Lisäbonuksena on, että punainen raita tuo kämmekkäisiin ihanan sydänkuvion!  


2.10.2014

Kännykkälapasia

Syysvarusteita esiin kaivaessa huomasin, että viime keväältä oli jäänyt bloggaamatta lapsille tehdyt lapaset.

Ihan perusmallia, mutta kämmekäs-lapas-yhdistelmänä. Eli ensin tein kämmekkäät, jotka loppuvat pikkusormen puoleenväliin. Sitten poimin silmukat rystysten puolelta  suurin pirtein siitä kohtaa, josta pikkusormi alkaa ja kämmenpuolelle loin uudet silmukat.  Palanen tarranauhaa, jotta lapanen pysyy "kiinni" lisättiin parin päivän käytön jälkeen, kun kämmenosa tuppasi repsahtamaan auki resorista huolimatta.

Molemmissa lapasissa on myös peukalonreikä. Eli kun tein peukalot, en poiminut silmukoita lapasen yläosan puolelta vaan loin niiden tilalle muutaman silmukan. Näin myös peukun saa kätevästi paljaaksi puhelimen näpräystä varten. Ei kuulemma palella, vaikka kolo onkin.








Malli: Peruslapanen
Lanka: Gjestal Janne (401 musta) ja  Novita 7 veljestä Polkka (837 turkoosi)
Puikot: 3,5
Langanmenekki: 85 ja 72 g


Koska nuorimmainenkin sai tänä syksynä älypuhelimen, lienee edessä vielä ainakin yhdet lapaset sarjaan lisää!