26.3.2015

Logosukkia

Jalkapallolapasten jälkeen siirryttiin jalkapallosukkiin.... 
Sain vähän ennen joulua kutsun pyöreitäpäiviä viettävän synttärikutsuun. Kutsu tuli vähän yllättäen. Halusin kuitenkin antaa sankarille jotain itsetehtyä. Tiesin hänet jalkapalloihmiseksi, ja suosikkiseurakin saisin helposti tietää. Aikataulu vain tuotti ylitsepääsemättömän ongelman - jouluun oli enää pari viikkoa aikaa, eikä väliin enää mahtunut yhtään ylimääräistä sukkaparia!

Sitten muistin nähneeni jossain (luulisin, että facebook-ryhmässä), kuinka jollekin oli annettu sukankuva, ja siihen sai saaja itse piirtää haluamansa värityksen. Kas siinähän ratkaisu tähänkin pulmaan! Sukanteko siirtyisi kätevästi joulunjälkeiselle ajalle, jolloin taas olisi kalenterissa tilaa. 

Samalla kertaa vietettiin toisiakin synttäreitä; sankarin pojan syntymäpäivät olivat ihan samaan aikaan. Perheessä on vielä kolmaskin poika, ja hänen synttäri olivat  maaliskuun alussa. Löin siis monta kärpästä yhdellä iskulla, kun annoin kaikille perheen miehille sukan kuvan ja käskin päästää mielikuvituksen valloilleen. 

Vaan huh, enpä arvannut mihin pääni pistin. Herrat olivatkin todella innostuneet ja tietenkin halusivat jalkapalloaiheisia sukkia. Jotenkin olin mielessäni ajatellut raitoja suosikkiseuran väreissä tai jotain siihen tyyliin. Vaan, voi kun oli väärässä! Kun vuoden vaihteen jälkeen tapasimme, sain käsiini tällaiset paperit:


Että näin.... Eipähän ollut taas paljoa pyydetty.... Lupaus mikä lupaus, ei auttanut kuin käydä kimppuun! 
Mittailin edellisistä sukista tiheyksiä ja kaivelin netistä ruudukkoja, joille saisin piirrettyä logot. 

Aloitin kaikkein helpommasta, eli siis Borussia Dortmunin kelta-mustasta sukasta. Toive oli ohutta sukkalankaa, joka mahtuisi kenkäänkin. Varastosta löytyikin sopivasti Lidlistä hamstrattua keltaista sekä mustaa, joka on kyllä varattuna toiseen projektiin, mutta se ei tunnu juurikaan etenevän. 
Aikamoinen tikuttaminen oli, harvoin tarvitsee tehdä näin isoon jalkaa sukkaa! Jalkaterä kokoa 47!

Logon silmukoin valmiiseen sukkaan. Lopputuloskin oli vallan hyvä.
 Lanka: Lidl sukkalanka Anika ja Hjertegarn Hjerte Sock 4 (1990)
Puikot: 2,25
Langanmenekki: 85 g
Koko: 46-47

Seuraavaksi tartuin Paris St. Germainin sukkiin. Ne tulivatkin vähän nopeammin valmiiksi, kun lanka oli paksumpaa, Maijaa. Kokokin kymmenkunta numeroa pienempi!

En halunnut kirjailla koko ympyrää valmiiseen sukkaan, toisaalta sauma sivuun ei myöskään houkutellut. Muistin jossain nähneeni ohjeet intarnaasiaan suljetussa neuleessa. Löytyihän sekin Youtubessa oli useampikin ohje "intarnasia knitting in the round".  Vähän aikaa pähkäiltyäni tajusin miten homma parhaiten toimi, ja sukka eteni.

Vähän harmittaa lopputulos, kun ruudukko ei ollutkaan ihan täsmälleen oikean kokoinen, vaan ympyrästä tuli hieman soikea.
Lanka: Gjestal Maija (t. sin. 206 ja  pun. 204) Novita Nalle (v.sin. 148)
Puikot: 2,75
Langanmenekki: 85 g
Koko: 36Viimeisimpänä pienimmät, mutta haastavimmat. Arsenalin logo on, sanoisinko hieman haasteellinen ympättynä pienehkön sukan varteen. Lisäksi kärkiosaan piti tulla kolmea väriä pitkittäin. Onneksi siihenkin löytyi ohje samoista intarnasia videoista. 

Logon kirjailu oli työn ja tuskan takana. Väänisin tykkiä moneen kertaan, purin ja tein uudestaan, niin että pelkäsin jo langan rispaantuvan pelkästä purkamisesta. Lopulta onnistuin saamaan aikaan kohtuullisen tyydyttävän ratkaisun, kun keksin, että suorat osat kannattaakin tehdä yhdellä pitemmällä pistolla. Se ei kuitenkaan ole niin pitkä, että käytössä haittaisi, ottaisi johonkin kiinni tai muuta. 


Lanka: Gjestal Maija (t.sin 206, kelt. 216) ja Silja (pun. 340)
Puikot: 2,75
Langanmenekki: 65 g
Koko: 32


Vähän piti ottaa taiteellisia vapauksia sukkien suhteen. BVB-sukissa siirsin raidat varresta kärkiosaan ja PSG-sukissa vastaavasti lisäsin ylimääräiset sinisen ja punaisen raidan. Ne ihan vain siksi, että sukista tulisi vähän tasapainoisemman näköiset. 

Ihan heti ei tee mieli tehdä seuraavia logo-asusteita. Ja jos vielä samantyyppisen lahjan jollekin annan, niin ehkä lisään lauseen: "Ethän toivo sukkaan  mitään monimutkaista kuvaa." 
Haastavuudessaan mukava projekti silti, opin taas uusia tekniikoita ja haastoin itseni. 
Maanantaina sukat pääsevät omistajilleen. Vähän jännittää, millaisen vastaanoton ne saavat.6 kommenttia:

 1. Ihania sukkia.
  Eihän se pieni soikeus kuviossa haittaa kun sukka jalassa hieman venyy.

  VastaaPoista
 2. Todella hienoja sukkia!!!

  VastaaPoista
 3. Huikean hienoja sukkia! Ja tämän luettuani en ainakaan uskalla luvata neulovani kenellekään jalkapallosukkia :) Yhden tiski/siivousliinan olen neulonut niin, että nurjille silmukoilla siihen tuli joukkueen logon ääriviivat. Yksinkertaistin jo siinäkin, joten pienet logot sukkien varteen ei onnistuisi minulta.

  VastaaPoista
 4. Huikean hienoja sukkia! Ja tämän luettuani en ainakaan uskalla luvata neulovani kenellekään jalkapallosukkia :) Yhden tiski/siivousliinan olen neulonut niin, että nurjille silmukoilla siihen tuli joukkueen logon ääriviivat. Yksinkertaistin jo siinäkin, joten pienet logot sukkien varteen ei onnistuisi minulta.

  VastaaPoista
 5. Wau, olet tosi taitava :) T. Eija nypläyksestä

  VastaaPoista
 6. Voi hyvänen aika minkälaisen homman oot tehnyt. Hattua nostan ja papukaijamerkin annan. Hienot, kertakaikkisen ainutlaatuiset sukat. Mahtavat. Hyvin oot logot tehnyt, ehkä turhankin tarkasti - olis varmaan vähän voinut yksinkertaistsaa. . . Kerro sitt mitä saajat on mieltä.

  VastaaPoista