30.12.2010

Joululahjoja

Jouluaatto on onnellisesti ohi, joten on aika täälläkin paljastaa lahjaneuleita.

Kuten jo kesällä epäilinkin Kevätpäiväntasaushuivi päätyi pukinkonttiin äidille. Äiti tykkäsi ja varmasti päätyy parempaan kotiin äidin huomaan kuin minun kaapinperälle! Alunperin suunnitelmissa oli lapaset viimejouluisten sukkien kavereiksi, mutta aika loppui kesken.

Sisko sai lapassormikkaat, joista lisää kunhan saan kuvan. Se tietenkin siinä joulutohinassa unohtui!  

Lapset jäivät tänä jouluna vaille äidin tekemiä lahjoja. Suunnitelmissa on jo jokaiselle jotain. Kunhan vaan tämä jouluähky helpottaa, niin intoa on jo seuraaviin töihin. Pieni hengähdystauko on paikallaan viimehetken loppurutistuksen jälkeen.

Nimittäin läheltä piti, ettei Mies saanut villapaitaansa palasina! Illat ja yöt loppuivat pahasti kesken. Kasattua juuri ja juuri ehdin, langat jäi päättelemättä prässäyksestä puhumattakaan. Pakettiin kuitenkin laitoin, ja yllätys oli melkoinen. Mies oli päätellyt, että mitään en hänelle ehdi tehdä koska "sala-aika" on vähissä. Hänpä ei huomannut, että hihat ja takakappale valmistuivat siinä silmien alla! Etukappaletta kuvioineen en uskaltanut tehdä - ainahan on vaarana että jotain erikoisempaa tehdessä mies kuitenkin saattaa udella mitä siitä on tulossa. Tavismustaa hihaa ei paljon ihmetellä... 

Kuva ei ole kovin kummonen, koitan saada vielä uuden kuvan Miehen päällä.Malli: Filati nro 41, ohje 41
Lanka: Gjestal Janne, 427, 413, 434
Puikot: 4,5 ja 5
Koko: L
Langanmenekki: 753 g

Malli on napattu syksyn Filati-lehdestä (sivulla toiseksi alin rivi, toinen vasemmalta). Lankana vanhaa tuttua Jannea, joka metrimäärältään oli ohjeenmukaista (50 g = 100 m), käytännössä ilmeisesti kuitenkin vähän ohuempaa, koska neuleesta tuli vähän kapeampi kuin ohjeessa. Niin, niin mallitilkusta huolimatta. Lisäsin jo alun perin silmukoita, mutta olisi voinut laittaa vieläkin lisää. Ilmeisesti suurena pintana mallineule veti vielä enemmän kasaan.  Normaalistihan en missään nimessä kutoisi Jannea edes tuolla 4,5 puikoilla. Hihat kun tein suljettuna neuleena, vielä menetteli. Takakappale pintana olisi ehkä sittenkin vaatinut pienemmät puikot.
 
Mallineule nimittäin oli sitten vihoviimeistä! Kuviosta tulee kivan kolmiomaista - koska joka toinen silmukka nostetaan neulomatta. Käytännössä siis jokainen kerros kudotaan kahteen kertaan. Ja kun kyse on aikuisen miehen paidasta, niin kerroksia riitti.... Niinpä takakappale päätyi sitten sileään mustaan mallineuleen sijaan.

Tässä lähikuva mallineuleesta. Värit paloivat pahasti puhki, mutta kuvio näkyy.
Kaulukseenkin laitoin lisää silmukoita, mutta siitäkin tuli kuvan kaulusta pienempi. Lähinä se sojottaa taakse päin, ei sivuille kuten kuvassa. Olkoot tuollainen. 

Vaikka neuleesta tuli odotettua niukempilinjainen, niin on saajalle siis mieluinen. Kuulemma on hyvä, että on vähän "vähemmänkin leveitä" malleja, jotka mahtuu paremmin talvitakin alle. 

Jämälangoista tehtävät sukat on jo puikoilla. Huomasin, että miehen edelliset villasukat ovat jo aivan puhki. Ihmekös tuo, kun on tehty joskus kymmenen vuotta sitten. Kun jalka ei enää kasva, niin miksi niitä uusia tekemään....

3 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen neulepinta puserossa!

  VastaaPoista
 2. Kivan näköinen pusero.
  Mukavaa jatkoa alkaneelle vuodelle!

  VastaaPoista
 3. Komea pusero!

  Minäkin neuloin miehelle synttäriksi puseron, eikä se ollut tajunnut yhtään mitään, vaikka en edes yrittänytkään salassa neuloa. :D

  VastaaPoista