11.9.2011

Palasukat

Vaikka en varsinaisesti sukkasatoon tänä(kään) vuonna osallistu, niin sukkia täytyy jokuset tehdä. Viime vuonnahan onnistuneesti käytin kierrätyssysteemiä: isomman lapsen pieneksi jääneet sukat seuraavalle ja voilá! - sukkia ei tarvinnutkaan mitään isoa kasaa tehdä. Tällä hetkellä tilanne näyttää huomattavasti heikommalta, paitsi ehkä nuorimmaisen osalta, mutta hänkin alkaa olla erittäin väritietoinen, eikä kierrätyssukatkaan oikein kelpaa.

Tekemisen aloitin akuuteimmasta. Herra 11 v:n koipi on kasvat uskomattomiin mittoihin, vinhaa vauhtia äidin jalan ohi! Ei siis kierräyssukkia enää edes äidiltä.... 

Nämä palasukat ovat (myöskin) olleet to do's -listalla varmaan kolmatta vuotta. 
Ohjeenkin olen printannut jo aika päiviä sitten ja jo viime keväänä aioin ihan tosissani tehdä moiset. 

Ensimmäinen ongelma ja epäilys syttyivät kun katsoin ohjetta: puikot 2,25 mm, tiheys 32 s/10 cm, koko "Men's Medium" - ja ohjeessa silmukoita 52! Minähän teen itsellenikin 60 silmukkaa ja tästähän pitäisi tulla reilusti isompi sukka. Ehkäpä silmukoita lisätään resorin jälkeen - eipäs vaan päin vastoin vähennetään....

Jo tässä vaiheessa olisi pitänyt ymmärtää heittää ajatus ihmeellisyyksistä romukoppaan ja tyytyä johonkin perinteisempään malliin. Vaan minäkö? Ei, kun kerran olen päättänyt palasukat tehdä, niin myös teen.

Päättelin että ehkäpä joku Nallen paksuinen lanka olisi omiaan pojan jalan kokoiseen sukkaan. Saman paksuista lankaahan riittää valittavaksi jos jonkin väristä. Yhteistuumin pojan kanssa saimme kohtuullisen toimivan kombinaation aikaiseksi.

Alku sujui kohtuullisen hyvin, ja tein rinnakkain molempia sukkia. Väri aina kummastakin, niin tulee tasaista ja samanlaista jälkeä. Tässä kohtaa sitten muistin myös rinnakkateon varjopuolen: kun purat, purat molempia. 

Sukan ohje on jaettu 13 "section"iin. Jokainen aina omalla värillään. Ongelmia alkoi tulla kohdissa 5 ja 6, nilkan sivuissa. Aikani asiaa pähkäiltyäni tulin siihen tulokseen, että ainoa tapa, jolla saan homman toimimaan, on että tein kohdan 5 lopun kuten oli neuvottu kohdassa 6 ja toisin päin.  Sen jälkeen homma taas hoitui kohtuullisen kivuttomasti. 

Jossain vaiheessa annoin Pojan kokeilla sukka: voi mikä pettymys, nilkan kohdalta ihan liian tiukka, melkein piti kaksin käsin kiskoa jalkaan. Jaahas, mitäs sitten? Kokeilin omaani ja hyvä oli. Eipä saanut Poika siis näitä sukkia itselleen, äidille menivät. Tosin jouduin vähän muokkaamaan varvasosan loppua, ettei kärjestä tullut älyttömän pitkä. Jätin yhdet "sectionit" puoleen väliin ja sitten loppukavennus. Onnistui!


Puikot: 3,0
Lanka: Nalle (ruskea 673, sininen 148,oranssi 219) ja
Maija (vihreä 262, keltainen 216 ja viinpunainen 254)
Koko: 36
Langanmenekki: 63 g


Vaikeuksien kautta voittoon. Paksummat puikot, paksumpi lanka ja tuloksena pienempi sukka. Ohje oli muutenkin aika vaikeaselitteinen ja hankala luettuna. Värit oli lueteltu kirjaimin A-F ja näitä käytettiin ohjeessa:"Section 8: With C, starting V between Sections 6 and 7...." Kirjoitin ohjeeseen joka kohtaan mikä kirjain tarkoitti mitäkin väriä ja millä värillä aikasemmat Sectionit oli tehty. Sillä tavalla pysyin edes jotenkin kärryillä missä mentiin. Ohjeen lukemista ei suinkaan helpottanut se, että kuvassa olevat sukat eivät suinkaan olleet tehty mainituilla väreillä ja molemmat olivat vielä erilaisia. Tai sitten ymmärsin jotain todella pahasti väärin.

Näin jälkiviisaana voin todeta, että silmukkamäärän lisääminen onnistuu kyllä, kunhan saa jakosuhteet kohdalleen. 60 silmukalla toimisi varmasti.

Kaiken huippuna ohjeessa oli vaikeusasteikko 1-6. Kuvittelin että 1 on helpoin ja 6 vaikein. Tämä ohje oli määritelty 2 tasolle. Että jos nyt ihan kaikkein aloittelija ei ole, niin helppo toteuttaa kuitenkin. Itse olisin todellakin asettanut vähintään tasolle 4, mieluiten 5:lle. 

Printtaamassani versiossa lukee "Last updated 12/19/06. Toivottavasti sen jälkeen on jotain päivitystä tapahtunut, tämä ei ainakaan toimi. (En ole käynyt katsommassa The Knitting Universen sivuilla.)Tässä kuvassa näkyy hyvin sukka molemmilta puolilta. Kun ajattelee sukkia ikään kuin yhtenä kappaleena näkyy miten kukin väriosio "jatkuu" toiselle puolelle.

2 kommenttia:

  1. Lopputulos on todella kivan näköinen. Yksi tykkää.

    VastaaPoista
  2. Kivan näköiset sukat, mutta ei taitais onnistua meikäläiseltä.

    VastaaPoista