3.1.2016

Joululahjasukat

Näin sitä ihminen taas joutuu perumaan sanansa.
Enkö maaliskuussa ollut sitä mieltä, että jos ikinä minkäänlaisia toivesukkia kenellekään teen, niin laitan tarkat rajoitukset. Mutta, mutta....  Jonkun verran ennen joulua kysäisin siskolta, että mahtaisivatko hänen lapsensa tykätä, jos saisivat valita millaisia sukkia joulupukki toisi. Eipä mennyt montaa päivää, kun vastaus tuli: Frozen Elsa ja Mindcraft Steve. Näin. 

Steve oli kohtuullisen helppo toteuttaa, moinen palikkahahmo taipuu neulekuvioksi helposti. Vähän piti omilta lapsilta kysellä tarkistelevia tietoja, että meni värit ja muut kohdilleen.


Lanka: Gjestal Maija (vihr. 211, iho 253, 
turkoosi 290, sin. 225, 
rusk. 255, musta 201)
Puikot: 2,75
Koko: 34


Elsa vaati jo enemmän aivotyötä ja säätämistä. Kelailin erilaisia kuvia sukista, joita ihmiset olivat tehneet, mutta mikään ei oikein kolahtanut. Kovin isokaan kuva ei voinut olla 32 kokoiseen sukkaan. En myöskään halunnut tehdä polvisukkia tai silmukoida älyttömiä määriä. 

Sain idean, että Elsan hame jatkuisi kärkeen saakka, kun löysin sopivan hamahelmikuvan, muokkasin siitä kuvan sukkaan. 
Suuriman osan kuvasta neuloin intarnasiana, kaikki pienet piiperrykset ja kirjailut tuli siihen päälle. 


Lanka: Gjestal Maija (v.pun. 215, turk. 290, t.turk. 234, 
valk. 202, kelt. 216, iho 253)
Puikot: 2,75
Koko: 32Äidille väsäsin oikein polvisukat. Jostain netistä, olisikohan ollut Facebookin Voihan villasukka! -ryhmästä bongasin kuvan ja heti iski mieleen, että ihan on äidin näköiset sukat. Ihan pelkästään kuvan inspiroimana tein sukat. Koitin vähän laskeskella lehtien silmukoita, mutta suhteellisen pienestä kuvasta se oli vaikeaa. Niinpä kaivelin lisää nettiä, Pinterestiä ja ties mitä paikkoja ja muokkasin erilaisia lehtiä varteen.

Kun koitin valmista sukkaa itselleni kauhistuin, pohje mahtui juuri ja juuri jalkaani. Onneksi äidillä ei ole sen paksumpi pohje kuin minullakaan ja suhteellisen hyvin sujahti jalkaan. 
Lanka: Gjestal Maija (vihr. 212, rusk. 254, kelt. 218)
Novita Nalle (oranssi 219)
Gjestal Silja (pun. 340)
Puikot: 2,75
Koko: 38


Siskon sukat olivat siltikin kaikkein haastavimmat.
Vuosi sitten vähän ennen joulua eräs ystäväni laittoi Facebook-sivuilleni kuvan konttineulesukista ja ilmottautui mielellään vastaanottamaan moiset. Samoin siskoni. Kerroin, että en osaa sellaisia tehdä, en ainakaan ilman ohjetta. 
Niinpä joulutontut olivat kaivaneet kirjan, jossa ohje oli ja jouluaattona paljastui paketista Think outside the Sox -kirja, josta löytyi monta muutakin mahtavaa ohjetta. 
Heti joulun jälkeen aloitin sukkien teon. Konttineule ohuella langalla ja pienillä puikolla oli niin hidasta tehdä, että jossain vaiheessa homma jäi auttamatta kesken.
Syksyllä oli pakko kaivaa homma uudestaan esiin. Päätin kokeilla onnistuisiko kutominen vasemmalta oikealle edes yhtään siedettävällä nopeudella. Olenhan vasuri, vaikka kudonkin oikealla. Viiden silmukan kutominen ja työn jatkuva kääntely oli viedä hermot. Kuinka ollakaan, työ nopeutui huomattavasti! Lopultakin homma oli siedettävää, jopa kivaa. 
Vaan.... Kun sukka alkoi olla siinä kohtaa, että rupesin kokeilemaan josko olisi kärkikavennusten aika, huomasin jäljen olevan ihan liian tiukkaa. Sain juuri ja juuri ängettyä sukan jalkaani, mutta mitenkään mielyttävää se ei ollut.
Ei kun purkamaan vaan. Melkein heitin (taas) koko työn nurkkaan häpeämään ja purkua odottamaan. Ravelry pelasti jälleen kerran tilanteen. Sieltä löysin kommentteja, joissa "palasen" silmukkamäärä oli lisätty kuuteen kantapään jälkeen. Kun kerran purkamaan rupesin, niin saman tien tein kantapäänkin kuudella silmukalla ja paljon parempi tuli!

Eräs syy liian pieneen kokoon oli varmasti väärä puikkovalinta. Ajattelin, että pitää ottaa pienemmät puikot, kun yleensä tuppaa nurja puoli olemaan vähän löysempää. Kun normaalisti teen ohuet sukkalangat 2,25 puikoilla, niin nyt otin 2,0. Sitten lopulta en niitä nurjia silmukoita tehnytkään, niin jälki saattoi olla vähän kireämpää kuin pitikään.

Silti epäilytti, ehtisinkö jouluksi tehdä enää toista sukkaa, kun ensimmäinenkin tuli melkein kahteen kertaan tehtyä. Eipä olisi ollut ihme, mutta ehdinpä hyvinkin ja vielä ajoissa.  
Lanka: Drops Fabel (Texmex print 153)
Puikot: 2,0
Koko: 37Koska nämä kaikki sukat olivat lähdössä matkaan jo ennen joulua, olin tilanteessa, että jouluun oli vielä monta päivää aikaa ja kaikki lahjat olivat jo valmiina. Häämentävää!
Mitäpä muuta siinä tekemään kuin keksimään lisää lahjoja. Nuorimmainenkin on jo ohittanut kovimman prinsessa-iän, mutta Frozenin Olof kuuluu suosikkeihin. Niinpä tekemään Olof-sukkia. 


Vaikka kovin välttelenkin silmukoiden jäljentämistä, ajattelin, että kyllä yksi lumiukko on kohtuullisen helppo ja nopea tehdä. Taas Pinterest auttoi hamahelmi-kuvioineen. Mittailin edellisistä sukista, että mahtuu, mahtuu Olof sukan kärkeen. Vähän tiukalle meni, mutta mahtuu.
Varteen valepalmikkoa, näyttää vähän pieniltä lumipalloilta.
Silmukointiin meni lopulta varmaan enemmän aikaa kuin sukkien kutomiseen! Sen verran hidasta sittenkin oli. 
Lanka: Gjestal Maija (valk. 202, musta 201)
Novita Nalle (oranssi 219)
Puikot: 2,75
Koko: 35


Tässä vielä koko satsi saajien jaloissa.
4 kommenttia:

 1. Ihania sukkia olet jaksanut tehdä. Tuollaiset kuviosukat on kyllä kauniita, mutta työläitä.
  Olet sisukas kun jaksat purkaa ja tehdä uudestaan.

  VastaaPoista
 2. On siinäå sukka poikineen. Mä oon Mincraft pipon ja lapaset tehnyt eli siltä osin ok, mutta kaikki muut sun hienot sukat jäis multa tekemättä.Kontit varsinkin,huh huh
  HYvää alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
 3. Huippuhienoja! Ei auta näyttää Steve-sukkia pojalle, tai joudun hommiin. (Sukissa on se ikävä puoli, että niitä täytyy neuloa kaksi. :) )

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista