22.1.2016

Sukkaputki jatkuu

Sukat on hassu juttu.
Perussukkaa osaa tehdä vaikka unissaan, niitä on kiva tehdä jos haluaa aivotonta työtä. Välipalana isompien juttujen lomassa. Paksusta langasta saa nopeasti aikaan isommatkin sukat.
Ohut lanka ja mutkikas kuvio vaativat täydellistä huomiota ja pitkää pinnaa.

Vaikka kuinka vannoisi, ettei enää ikinä koske sukkapuikkoihin, kohta jo huomaa väkertävänsä uutta paria.

Joululahjasukkarutistuksen jälkeen kuvittelin jatkavani johonkin ihan muuhun suuntaan. Vaan eikös joulunpyhinä alkanut mieltä kaivaa joulusukat ihan itselle.
Monena vuonna olen ajatellut sellaiset tekeväni. Aina vain on käynyt niin, että lahjojen teko on mennyt edelle eikä aika ole riittänyt enää omiin sukkiin. Sitten pyhinä on jo tuntunut liian myöhäiseltä enää siksi jouluksi aloittaa, mutta nyt ei tuntunutkaan! Aikaa riitti sekä ohjeiden selailuun että lankavarastojen katsasteluun. 

Valinta osui jo jonkun aikaa nämä-haluan-joskus-tehdä -listalla olleisiin sydänsukkiin. Varastosta löytyivät myös juuri joulusukkiin sopivat punainen, harmaa ja valkoinen lanka. 

Vain pientä muokkausta ohjeeseen... Langat olivat Sisua ja Siljaa eli hieman paksumpaa (160 m/ 50 g) kuin ohjeessa (210 m/ 50 g), joten vähensin kuviosta yhden mallikerran ja vaihdoin puikot aavistuksen isommiksi. Eikä tietenkään tiimalasikantapäätä, ja aloitinkin ihan periteiseen malliin ylhäältä alaspäin. Tiesin, että kuvion kanssa täytyy kikkailla kiilakavennusten kohdalla ja se on helpompaa ylhäältäpäin tehtynä. Niin, ja värejä tuli kahden sijaan kolme.Malli: Hearty-Stripy Socks, (sekä rav.link)
Lanka: Sandnesgarn Sisu (pun. 4219 ja harmaa 1042)
Gjestal Silja (valk. 302)
Puikot: 2,5
Langanmenekki: 75 g
Koko: 36

Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen ja kiilakavennusten kohdallakin kuviot menevät mukavan nätisti.

Kaiken lisäksi sukat valmistuivat nopeasti ja olivat valmiit heti uutena vuotena.

Samalla vauhtiin päästyäni tein myös toiset omat sukat valmiiksi. Paksummasta Stepistä tekeillä ollut polvisukkapari oli päässyt niinkin pitkälle kuin ensimmäinen sukka valmiiksi ja toinen alkuun. Pehmeä lanka ja ihana väri. Olivat vaan joutuneet jonotuslistalle. 

Polvisukat tein kärjestä ylöspäin, koska lyhyet mutta paksut sääreni vaativat lisäyksiä ihan eri kohdissa kuin mikään valmiin ohjeen mukaan tehdyt.  Muistutksena itselle vaan, että seuraavalla kerralla kannattaisi tosiaankin merkitä ylös missä kohtaa lisäykset tekee! Parin kuukauden tauon jälkeen oli hieman vaikeuksia arpoa oikeita kohtia, eikä tainnut kaikki mennä ihan täsmälleen samaan kohtaan molemmissa. 

Halusin raidoituksen menevän samaan kohtaan, vaikka normaalisti en olekaan mikään erityisen tarkka tässä asiassa. Mielestäni onnistuin varsin hyvin! Tarkoitus oli myös saada aikaa mahdollisimman pitkät sukat ja ihan polveen asti ne tulivatkin jäipä vielä vähän jäljellekin! Todella riittoisa lanka.
Malli: Polvisukka omaan jalkaan sopiva, kantapää Fleeglen ohjeella
Lanka: Austerman Step 6 Irish Rainbow Colours 630
Puikot: 2,75
Langanmenekki: 140 g
Koko: 36


Loppuun vielä kuva syksyn mittaan tehdyistä, pakolaisille menneistä sukista. Sukat ovat epätoivoinen yritys saada kulutettua jämälankoja pois. Muutaman värin sainkin kulutettua ihan loppuun asti. Ainakin harmaa, vihreä, sininen ja toinen punainen loppuivat.Kaikki langat ovat 7 veikkaa, Jussia tai Jannea. Enää en ole varma mikä mitäkin on. Sukkien koot jotain 26-32 välistä. Punnita unohdin. Toivottavasti lämmittävät jonkun pienen ihmisen varpaita. 

3 kommenttia:

 1. Oi kuinka hienoja,kivoja sukkia kaikki. Kyllä ekat sukat ovat kaikkein kauneimmat kirjoneulekuvioineen.

  VastaaPoista
 2. Laitahan lissää juttua, on niin kivaa näitä lukea.

  VastaaPoista
 3. Kiva, että seuraat blogiani!
  Viime aikoina on tullut projekteja valmiiksi, mutta bloggaus- ja kuvauslaiskuus on iskenyt.
  Koitan ottaaa itseäni niskasta kiinni ja parantaa tapani.

  VastaaPoista