9.6.2010

Jätskimekko

Viime aikoina on pitänyt niin haipakkaa, ettei ole tullut edes blogeja kunnolla seurattua. Niinpä eräänä iltana kun aloin niitä kunnolla lueskelemaan ensimmäisenä ihmettelin, mihin kummaan KYH:öön monet ovat ryhtyneet. Vallan olin hullutukset unohtanut ja sen että nyt oikeasti on jo kesäkuu! Vaikka olenkin jossain määrin yllytyshullu, niin tämä on tempaus johon en todellakaan aio osallistua. Kauhistuttaa ajatuskin, että nurkissa pyörisi toistakymmentä aloitettua tekelettä, joista ei valmistuisi kesän aikana kun korkeintaan muutama. Kesä kun ei (minullekaan) ole sitä otollisinta neulomusaikaa ja tekeleet jää pyörimään puolivalmiina syksyä odottamaan. Enkä tietenkään osaisi alottaa mitään kivoja pikku tiskiliinoja vaan kaikki olisivat jotain villatakin kokoluokkaa....

Vähän on neuleplääh kuitenkin helpottanut, eikä kesä vielä ole niin pitkällä, että kaikki neulonta loppuisi. Nyt valmistui jätskimekko!Malli: oma
Lanka: Järbo Garn Korall
kelt. (42001), v.pun.(42006) ja turkoosi (42014)
Puikot: 4,0
Koko: 8 v
Langanmenekki: 253 g


Neiti Melkein 8 v valitsi langan värit ihan itse. Mikäs siinä, ihan mukavan pirtsakka kesämekko tuosta tuli. Periaatteessa en vaan tykkää noista langoista, joiden paksuus vaihtelee. Varsinkaan puuvillalangoissa, joissa vaihtelu näkyy enemmän eikä niin tasoitu kun villalangoissa.

Tiheyskään ei mennyt ihan ohjeen mukaan. Vyötteessä lukee että puikot nr. 5 ja 17 s / 10 cm. Ei sitten mennyt sinne päinkään. Tein 4,0 puikoilla ja tiheys oli silti yli 18 s. Yleensä saan suositustiheyden 0,5 numeroa pienemmillä puikoilla. Tota en olisi kyllä tippaakaan isommilla puikoilla tehnyt - nytkin ennemmin harkitsin vielä pienempiä puikkoja, jälki kun oli ohuissa langan kohdissa kohtuullisen reikäistä.

Mallikin oli aluksi, mutta siinä helma oli paljon leveämmän mallinen. Purin pois ja sitten katselin kavennusten mallia Villapeikon Jumping Sunista, (Rav.link.) mutta kun tiheys ei täsmännyt, niin aika paljon siitäkin säätelin.

Alaosa valmistuikin sitten nopeasti, pelkkää ympyrää kun posotteli - ja koitti muistaa välillä vähän kavennella ja vaihtaa väriä! Telakalle vaan tämäkin joksikin aikaa joutui, kun mietiskelin yläosan mallia. Alunperin oli tarkoitus tehdä Jumping Sunin tapaan pyöreä kaarroke, mutta sitten jotenkin se ei napannutkaan. Lyhyitä hihojakin mietin. Tähän kuitenkin päädyin.

Toinen telakkavaihe tuli kun keltainen lanka loppui ja tuskailin että pitäisikö käydä ostamassa vielä kerä keltaista. Lopulta tein siinä mielessä järkiratkaisun, että käytin jäljellä olevia värejä, enkä ostanut lisää lankaa... Kaipa tuohonkin silmä tottuu. Neidiltä ei ainakaan tullut moitteita.

Palvellee tämän kesän mekkona ja talvella voi sitten käyttää tunikana. Edellinen "mekko" on kovassa käytössä edelleen, vaikka on jo kaksi vuotta vanha. Tunikana edelleen, tai ehkä jo ennemminkin paitana. Vielä mahtuu leveyssuunnassakin! Senkun pitää vaan, äiti on tyytyväinen kun kelpaa!


1 kommentti:

  1. Ihana jätskimekko! Toivotaan lämpimiä kesäpäiviä, että mekkoa saisi käyttää!

    VastaaPoista