31.5.2010

Isoja juttuja, osa II

Kymmenen pientä langaanpäätä (vihdoinkin) ylpeänä esittää: SYLVI!!!!Malli: Sylvi
Lanka: Novita Isoveli (538)
Puikot: 6,0

Langanmenekki: 1152 g


Vihdoinkin juuri ennen toukokuun helteitä sain vihdoinkin valmiiksi Sylvin. Tarvehan paksulle villatakille Suomen suvessa voi olla arvaamattoman suuri.... Toivon kuitenkin suurempaa tarvetta vasta syksylle. Siihen mennessä ehkä löytyy myös takkiin sopivat napitkin.

Projekti alkoi jopa meikäläisen mittapuun mukaan vauhdikkaasti. Tammikuussa vielä mietiskelin lankavalintaa - ja jo huhtikuussa osat olivat prässääntymässä. Siihen se sitten jäikin.... kesällä en saanut saumoja ommelluksi enkä heti syksylläkään.

Osasyynä ompelun jäämiselle oli myös vuori. Ostin oikein vuorikankaankin ja ajattelin leikatessa käyttää takin osia vuorikankaan kaavoina. Takki on kuitenkin niin paksu, ettei sitä sisällä voi oikein käyttää. Ulkona taas tuulee melkein aina, ja neuleesta se menee läpi, niin ettei vuori olisi pahitteeksi.

Vuosi ensimmäisen aloituksen jälkeen aloitin uudelleen. Päätin jättää vuorin odottamaan aikaa parempaa. Vaikka tuntui siltä, ettei paljoa enää puutu, meni hupun tekoon ja kukkien väsäämiseen yllättävän paljon aikaa. Langanpäitäkin kasaantui päätelltäväksi aika monta kukkien teossa!

Langaksi valitsin lopulta sen Isoveljen. Mietin kyllä miten sen kanssa mahtaa käydä, mutta loppujen lopuksi hinta voitti :-( Katselin Ravelrystä ja samaan lankaan oli muutkin päätynyneet, joten päätin uskaltaa. Tiheyshän ei tienkään täsmännyt. Oikeastaan se olikin hyvä asia: meikäläisen reilun puolitoista metriseen varteen Sylvin metrin pituus olisi jo vähän liikaa...

Enää en muista kaikkia säätöjä joita ohjeeseen tein (ja nuo muistiinpanot ohjeen kyljessä ovat, hieman epäselviä...). Lähtökohtana oli kuitenkin koko XL, josta otin slmukkamääriä. Kavennuksia tein jonkun pienemmän määrän, ilmeisesti suurimmaksi osaksi M-koon mukaan. Helmineuleella tuli liiankin tiheää korkeussuunnassa, joten tein kaksinkertaista helmineuletta. Näin sain vartalo-osan sekä tarpeeksi leveäksi että sopivan pitkäksi sekä kaiken lisäksi pystyin tekemään kaikki ohjeen kerrokset, jotta sain kuvion jatkumaan oikein huppuunkin. Huppuun piti sitten lisätä kerroksia, että siitä tuli riittävän iso. Lopullinen pituus Sylville on 77 cm ja se on juuri sopiva puoleen väliin reittä. Leveyden puolesta olisi voinut vähän kapeampikin olla, nyt on vähän kasvunvaraa...Lankaa jäi lopuksi vielä kokonainen kerä (ja joitain keränloppuja), tein siitä vielä helmineuleisen vyön, niin voin toistaiseksi käyttää sitä kiinnityksessä. Napit haluan valita huolella takkiin sopivaksi, enkä napata ensimmäisiä kohtuullisesti käyviä kuten yleensä...

Ei olisi haitannut vaikka olisi ollut jo viime syksynä valmis. Tai että olisi vuori... Mutta pääasia on, että on valmis. Ja Ihana!

7 kommenttia: