5.7.2012

Pitkästä aikaa

Kevät on ehtinyt jo kesäksi eikä blogi tunnu päivittyvän. Tällä kertaa ei syynä ole edes se, ettei mitään olisi tullut valmiiksi. Muutamakin valmis työ olisi esiteltäväksi.

Ensimmäisenä olkoot ensimmäisenä valmistunutkin.
Vanhemmalle neidille tein kevätjuhlaan mekon. Tai alunperin ei pitänyt tulla mekkoa, eikä välttämättä edes juhlamekkoa. Neiti alkoi valittaa, kun edelliset mekot ja tunikat piti antaa pikkusiskolle.

Ajattelin, että bambutunika voisi olla kiva kesäksi. Malli olisi jotain tämän suuntaista. Mutta, mutta... aikani taas surffailin netin ihmeellisessä maailmassa ja törmäsin tähän. Aivan ihastuttava malli! Ja vielä japaniksi.  Onneksi joku oli edes kääntänyt ohjeen englanniksi. Oikeastaan sillä ei ollut mitään väliä, koska silmukkamäärät ja mitat piti laskea uudestaan kun ei lanka eikä koko ollut lähellekään samaa kuin alkuperäinen. Tietenkään englanninkielisissä ohjeissa ei ollu kaaviopiirroksia pitsineuleesta. Onneksi arpomalla linkkejä ne löytyivät alkuperäisohjeesta.

Se on kumma miten mallipiirrosten käyttö voikin olla niin vaikeaa? Niihin tottuneena on paljon helpompi seurata kuvion etenemistä kuin yrittää pysyä oikeassa kohtaa teksteissä. Joka kerta joutuu etsimään oikean kerroksen ja vielä pysymään selvillä kaikista kavennuksista ja langankierroista ja muista. Tietysti kaaviossakin on omat kikkansa ja joskus joutuu laskemaan silmukoita, mutta lähtökohtaisesti siitä näkee heti alusta alkaen minkä näköistä kuviosta on tulossa. Jos jotkut kavennus on unohtunut tai väärässä paikassa sen huomaa heti, eikä vasta sitten kun on tehnyt koko kerroksen eikä silmukat enää mene tasan.

Jokin aika sitten löysin netistä Kauricat Knits -sivuston. Sieltä saa ladattua ilmaiseksi fonttin, jonka "kirjaimet" onkin neulemerkintöjä. Latasin sen ja kokeilin yhteen palmikkoneuleprojektiin kun hermostuin lyhenteisiin ja ihmettelemään että mitkä silmukat menee eteen ja mitkä taakse. Toimi! (Projektista enemmän sitten joskus hamassa tulevaisuudessa kun valmistuu!)

Malli: 29-210-11 Tunic (ravelry link.),  (pdf englanniksi)
Lanka: Tryil Garn Dalia valkoinen (300) ja vihreä (308)
Puikot: 4,0
Koko: 146 cm
Langanmenekki: 480 g

Tunikassa tehtiin ensin vyötärökaitale ja sitten siitä poimittiin silmukat ylös- ja alaspäin. Ilmeisesti kaitale olisi saanut olla kuitenkin vähän pitempi, vaikka sitä mittailinkin. Tarkoitus oli tulla enempi empire-linjainen luomus kuten ohjeessakin. Loppujen lopuksi kaitale on lähinnä vyötäröllä.

Alaosaan poimin reilummin silmukoita ja se valmistui niin nopeasti, että pituutta tuli vähän liiankin kanssa. Nyt on mekkonakin kasvunvaraa! Varsinkin kun tuollainen neule vielä saattaa venähtääkin.

Haastellisinta olivat hihat. Halusin ehdottomasti lyhythihaisen version ja mietin pitkään miten ne toteuttaisin. Pitäisikö niihinkin saada kaitale kuten ohjeessa? Jos näin, pitäisikö linjan osua samaan kohtaa kuin vartalo-osassakin - ja silloin hihat eivät enää olisi lyhyet.... Päädyin vain tekemään yläosan mallineuletta ja lopuksi virkkaamaan reunukseksi saman kuvion kuin pääntiehen ja helmaan.

Lanka on puoliksi bambua, puoliksi akryyliä. Olen yleensä vähän skeptinen akryylien suhteen. Pelkkä bambu on kohtuullisen painavaa, toivottavasti akryyli vähän keventään neuletta. Toivottavasti se myös kestäisi kohtuullisen siedettävän näköisenä käytössä!

Tosiaan mekosta tuli niin mieluisa, että Neiti halusi sen heti kevätjuhlaan päällensä. Mikäs siinä! Äitihän on mielissään kun on onnistunut niin hyvin, että tekeleet kelpaavat ihan juhliin! Mekkoa on ehditty käyttää myös sen jälkeen.

1 kommentti:

  1. Kun joku vielä kertoisi miksi ihmeessä tohon langanmenekki-kohtaan tuli valkoinen tausta? Kun poistin muotoilun, teksti palautui normaalin kokoiseksi eikä keskittynyt - eikä ollut valkoista pohjaa. Kun muokkasin takaisin haluamakseni myös pohjaväri ilmaantui. Osaako joku auttaa?

    VastaaPoista