23.3.2016

Kietaisuhame

Vihdoinkin sain kuvautettua viime talven projektin, puolihameen.

Ihastuin malliin, jonka löysin ystäväni lehdestä. Ensimmäinen ihastus oli tietenkin väri, joka oli "juuri mun" väri. Tykästyin myös tweed-tyyppiseen pintaan. Huomasin, että ohjeessakin oli käytetty kahta eri lankaa ja päätin kokeilla, miltä näyttäisi yhdistelmä yksiväristä Maijaa ja pätkävärjättyä, ohutta sukkalankaa Salidaa. Värissä 34 oli juuri sama violetti kuin Maijan 292. Koetilkusta tuli varsin onnistunut ja ostin lankoja lisää. 



Pientä fiksailua ja uudestaanlaskemista tein, mutta sitten totesin, että hameen etuosa menee niin paljon päällekäin, ettei pieni heitto tunnu missään. 
Mukavaa oli tietenkin myös se, että koko kappale tehtiin kerralla, ja jos pieniä muutoksia matkan varrella tulikin tehtyä, ei tarvinnut muistaa samaa jossain toisessa kappaleessa. 

Hame valmistuikin varsin vauhdikkaasti viimeistelyä vaille. Etureunan hapsut tuottivat lähes ylipääsemättömän ongelman. Ohjeessa oli oikein kuvakin, mutta se ei tuntunut auttavan. Kevään ja lämpimien ilmojen tullen hame tuntui ihan liian lämpimältä sylissä ja niinpä se jäi odottamaan syksyn viilentymistä. 

Syksyllä ilmojen kylmennettyä päätin, että nyt on saatava hame valmiiksi, kun ilmatkin ovat juuri sopivat lämpimälle hameelle. Jouduin tekemään ihan mallitilkun, johon väsäsin reunuksen niin kuin kuvittelin sen tehtävän. Pelotti ruveta tiputtelemaan silmukoita ja leikkaamaan hapsuja isotöisestä hameesta ennen kuin olisin aivan varma mitä olen tekmässä. Kuinkas ollakaan, kun täsmällisesti seurasi ohjetta kohta kohdalta välittämättä muusta, reunus onnistui! 






Malli: Shaggy Squares Skirt, Knitters Magazine 109, Winter 2012
Lanka: Gjestal Maija (292) ja Cewec California Salida (34)
Puikot: 4,0
Langanmenekki: 420 g

Yläreunaan neulon jo reunusta tehdessäni ohuen kumilangan. Se ei kuitenkaan riittänyt notkoselkäiselle, vaan hame uhkasi tippua päältä. Lisäsin vielä toisenkin kumilangan vyötärölle ja se auttoikin.

En laittanut hameeseen nappeja, vaan nepit sekä vyötärölle että alemmas etureunaan, koska se tuntu repsottavan omituisesti.

Ohjeessa oli kuva myös samaa sarjaa olevasta jakusta, jonka ohje oli ollut edellisessä lehdessä. Vähän kiinnostaisi tehdä hameelle kaveri, ei ehkä juuri tuolla ohjeella, mutta kahdella langalla kuitenkin. Epäilyttää vain, tulisiko niin paksua jakkua käytettyä, hamekin on todella lämmin! Salidaa olisi vielä varastossa varmaan jakkuun riittävästi, koska menekkilaskelmissa taisi tulla pieni virhe ja lankaa meni noin puolet siitä, mitä olin ostanut! Ehkäpä fuksianpunainen Maija...?

Tykkään hameesta kovasti. Vaikka Salida näytti aika räväkältä yksinään, niin värit uppoavat Maijaan kivasti ja efektinä on juuri se tweedimäisyys, johon tykästyin. Talvella on hameelle jo ollut käyttöä ja muutama kehukin on saatu! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti