29.12.2009

P, F, I, L, N, T, U, V, W, X, Y ja Z

Tämän syksyn suuritöisin "ikuisuusprojekti" löytyi Ravelrystä (link). Kun näin kuutiot pieni matemaatikko minussa heräsi ja pakkohan nämä "Tetris-kuutiot" oli tehdä.
Malli: Woolly Thoughts: Pentacubes
Lanka: 7 veljestä ja Janne
Puikot: 3,0
Langanmenekki: vajaat 500 g


Menivät joululahjaksi samaiselle Herra 2 v:lle kuin edellisen postauksen nukenvaatteet. Olisivat kelvanneet kyllä omillekin lapsille. Meidän 9 v oli vakaasti sitä mieltä, että äidin olisi syytä tehdä toinen satsi ihan omaan käyttöön!

Kuutioita oli kivaa tehdä. Yksittäinen kuutio valmistui suhteellisen nopeasti ja kun palasten välillä piti tauon, ei urakanmakua tullut. Valaistuksen huonoudesta johtuen Z ja X näyttävät olevan samasta väristä, mutta X on tehty ruskealla Jannella ja Z punaisella 7-veikalla. Halusin jokaisesta kuutiosta erivärisen. Melkein tuli jo haasteeksi, mutta onneksi noita vanhoja värejä oli sen verran varastossa, että ei tarvinnut kuin muutama kerä Jannea ostaa uusia.

Ohjeet oli aika selkeät - niin rautalangasta väännettyjä, että vähemmänkin neulonut olisi ymmärtänyt. Kun ensimmäisen oli tehnyt, osasi muut tehdä pelkästään kaaviokuvaa katsomalla. Mutta, mutta... tosi paljon oli kohtia joissa lanka piti katkaista ja sitten taas poimia silmukoita. Semmonen pelihän ei meikäläisen makuun sovi ollenkaan ja niinpä heti alkuunsa heitin piutpaut moisille ohjeille ja päädyin nostelemaan silmukoita oman maun mukaan. Tulihan siitä sinne tänne ylimääräinen kerros, mutta tuollaisessa ainaoikeinneuleessa se ei kovinkaan paljon vaikuta. Parhaimmillaan onnistuin tekemään koko kuution ilman langankatkaisua.

Täytteenä kuutioissa on vaahtomuovia Etolan jämäpalaolstolta. Ensimmäisen koepalan jälkeen ostin vielä toisen täytepalalevyn - ja kummankin hinta oli alle euron, joten ei paljon kukkaroa keventänyt. Vaahtomuovin paksuus on 5 cm, ja se oli juuri sopiva kuution paksuudeksi. Eli yksittäisen "palasen" koko on 5 cm x 5 cm x 5 cm - näitä on jokaisessa kuutiossa 5 kappaletta. Eli esim. I on 5 cm x 5 cm x 25 cm. Koko on ilmeisesti vähän isompi kuin ohjeessa - aloitussilmukkamääräkin oli 10 kun ohjeessa oli 8.

Haastavin tehtävä olikin sitten saada lahja pakettiin. Ensinnäkin osata koota "ei ihan hyvin yhteensopivat" kuutiot 3 x 4 x 5 muotoon sai aikaan pientä päänvaivaa. Ja sitten piti vielä saada se muodostelma pakettiin.... Onneksi löytyi sopivan kokoinen lahjakassi, johon onnistuimme kahden hengen voimin kuution työntämään.

En taida silti uutta satsia ruveta tekemään.

4 kommenttia:

 1. Aha, just joo, niinpä. Öh, tuota noin, mitä noilla sitt tehdään?

  VastaaPoista
 2. Aivan makeet! Hauskat!

  VastaaPoista
 3. Insinööriveljeni perheeseen odotetaan esikoista... Munulla on siin noin 2 vuotta aikaa ja ehkä vähän enemmänkin. Kiitos vautsi vau vinkistä!

  t.isrik-täti

  VastaaPoista
 4. Kristiina: Ne on rakennuspalikoita!

  VastaaPoista