13.1.2013

Neidille

Vanhempi Neiti haluaa nyt mitä tahansa, mikä on turkoosia.
Hän sai joululahjaksi turkoosin pipon.
Lanka: Hjertegarn Ciao Trunte (8731) 
Puikot: 3,75
Langanmenekki: 55 g

Langan piti olla herkähipiäiselle pehmeää, joten tein pipon "vauvalangasta" kaksinkertaisesta ohuesta ja konepestävästä merinovillasta. Kaksinkertaisena tiheydestäkin tuli juuri sopiva. Yksi kerä olisi ehkä juuri ja juuri riittänyt, mutta kaksi niitä otin, varmuuden vuoksi. Lopuista saisi ehkä lapaset?

Lapaset olivat myös toivelistalla. Kintaat on, mutta toisetkin paksuhkot lapaset olivat tervetulleita. Ne ovatkin olleet suunnitelmissa jo lähes vuoden (!) verran. Lankakin on ollut varattuna. Gjestalin Ren Ny Ull. Ravelryn mukaan lanka on konepestävää, mutta tämä taisi olla sekundaerää, kun oli käsinpesu ja huovuttuva merkki.

Ensin Neidin kanssa värjättiin lanka Kool-Aidilla. Värjäys onnistui muuten hyvin, mutta värit itsessään eivät olleet ihan sitä mitä haettiin. Ensimmäinen, vaaleampi on joko strawberry tai watermelon cherry. En enää muista tarkkaan, kun värjäys tehtiin jo alkusyksystä. Tummempi on black cherry. Vaaleampi ei värjännyt ensin tarpeeksi paljon, ja tummaa tulikin sitten liian pitkälle pätkälle.
Värjäyksen lievästä epäonnistumisesta huolimatta lapasprojekti vihdoinkin loppusyksystä käynnistyi. Taas oli vaikeaa arvioida minkä kokoiset lapasista pitäsi tehdä. Lopulta päädyin siihen, että tein Novita Nalle-langan  ja 150 cm:n ohjeen mukaan, mutta käytin 5,0 puikkoja. Suositus langassa on 3,5-4,0.

Yritin olla ovela, ja tehdä ranneosaan resoria, jos se olisi vähän resorinomaisena pysynyt myös huovutuksen jälkeen. Eipä pysynyt, ja varsikin osottautui liian lyhyeksi, joten piti vielä viritellä lisäresori varteen jatkoksi. Ompelin sen jonkin matkaa huovutetun varren sisäpuolelle, siksi reuna vielä vähän kiertyy. Neidin toiveesta lisäresori on tosi pitkä. Kuvassa näyttää hassulta, mutta takin hihat ovat ylhäällä.

Värinvaihtelu hädin tuskin näkyy kuvassa, luonnossa sentään vähän paremmin havaittavissa.

Malli: Novitan Nalle-langan lapasohjeilla
Lanka: Gjestal Ren Ny ull + Novita 7 veljestä
Puikot: 5,0
Langanmenekki: 80 + 20 g


Huovutuksesta tuli tosi tuhti. Kuten istuinalustan osalta totesin, uusi pesukone on vanhaa tehokkaampi. Paljon paksumpaa (nyt 50g /100m) lankaa ei olisi voinut käyttää, muuten olisi tullut patakintaat. Nytkin pti oikein venyttämällä venyttää, että satiin tarpeeksi isot ja peukkukin mahtumaan. Onneksi muistin heti koneen pysähdyttyä kokeilla sopivuutta, niin saatiin vielä kosteina muotoiltua.

Vaikkei väri turkoosi olekaan, on kuulemma oikein hyvät ja mukavat. Nuorempi Neiti on kateellinen ja haluaisi samanlaiset.

1 kommentti:

  1. Tämähän onkin kaunis pipo. Pitää laittaa ohjeenpaikka muistiin, jos sitt joskus.
    Löysin sitt tieni tännekin, kauan oot ollu kadoksissa. Mä välillä vaihdan seurattavien listaa ja sitt aina joku häviää jonnekin.

    VastaaPoista