12.11.2008

Säästöjä

Jälleen *huokaus*. Luin paikallislehdestä, että nyt sitten säästetään jo lasten askartelustakin! Ovat sitten kieltäneet kaiken materiaalihankinnan päiväkoteihin! Mitään ei saa ostaa ja jos jouluaskartelumateriaalit on hankkimatta, niin voi voi. Toisissa päiväkodeissa jouduttiin perumaan isänpäiväkahvit, kunnei kahvia saa ostaa... Hoh hoh, kahvikupillinen vaikkapa sadalle isälle olisikin vaatinut ehkä jopa kolme pakettia kahvia (siis yhteen päiväkotiin) ja hinnaksi olisi tullut ehkä jopa kuusi euroa... Vessapapereita sentään vielä kai saa... kohta varmaan pyyhitään lasten peput sanomalehtiin, joita vanhemmat tuovat mukanaan....

Päättävä taho voisi jättää muutamat "kahvitukset" pois ja lahjoittaa varat askartelutarvikkeisiin.

Tämä uutinen antoi pontta jo jonkin aikaa muhineelle ajatukselle viedä langanjämät tarhaan askartelua varten. Otin urakaksi kerätä kaikki jämät yhteen ja siitähän kertyi peräti 600 g lankoja. Osa oli ihan lyhyitä pätkiä, jotka olen kasannut yhteen pussiin päättelyiden ja ompeluiden jälkeen ("Lasten kanssa voi joskus tehdä jotain"), osa pieniä nöttösiä ("Voi joskus tarvita kirjailuun tai sukkaraidoiksi") ja osa maksimissaan puolia kerällisiä yksittäisiä langanjämiä (puoli kerää Tahitia - minkä kanssa sen muka käyttäisi?) ja lahjavaatteisiin käytettyjä langanloppuja, jotka eivät sovi minin värimaailmaan. (Mutta voihan niistä tehdä vaikka nukenvaatteita!)

Osa jämistä on lojunut kaapissa vuosikausia odottaen sitä suurta hetkeä jolloin pääsevät muuntautumaan nukenvaatteiksi tai kortin koristukseksi. Päätin, että jos ei tähänkään mennessä ole mitään tehty, niin tuskin niitä hetkeen tarvitaan. Kotona lapsille voi antaa vähän isommankin kerän käytettäväksi, jos tarvitsevat ja nukenvaatteisiin kyllä riittää lankoja. Olisinko juuri niistä jämistä muka jotain tehnyt?

Suinkaan kaikki langanloput eivät kuitenkaan vielä kierrätykseen lähteneet. Vielä joitain jätin jäljelle - varmuuden vuoksi :-) Voi vaikka parin vuoden päästä tehdä uuden inventaarion ja laittaa ne sitten eteenpäin, jos eivät muodonmuutosta ole tehneet. Ja uusia langanloppuja tulee koko ajan lisää uusista töistä, tietenkin!

Kovin olivat iloisia langat saatuaan. Säälin "tarhantäti"-parkoja, jotka muutenkin tiukilla ovat ja joutuvat venymään äärimilleen. Sitten pitäisi olla vielä kovin luova ja keksiä tyhjästä askartelutkin! Meidän päiväkodissa on toistaiseksi ollut iloista ja mukavaa henkilökuntaa, eikä vaihtuvuuskaan ole ollut kovin suurta, toivottavasti jaksavat säästöjen keskellä edelleenkin, lapset kuitenkin ovat tärkeimpiä.
Tsemppiä kaikille tarhoissa ja kouluissa työskenteleville!1 kommentti:

  1. Ihmettelimme ihan samaa uutista, vaikkei se meille ole ajankohtaista. Ja sitten kun tietää, miten turhiin asioihin rahaa käytetäänkään. Johtoa on kyllä varaa kahvittaa, muttei isejä. Tuossahan nähdään yhteiskunnan ja kaupungin arvojärjestys.

    VastaaPoista