29.5.2008

Nyt se on minullakin!

Nimittäin Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia. Kiitoksia siitä Tuijalle, joka luopui viimeisestä "varalahjakirjastaan". Kun kuopus meni päiväunille tartuin heti kirjaan, tietenkin. Kahlasin läpi esipuheet kaikkineen ja tämmöistä pälkähti mieleeni.

Ensinnäkin sain vahvistuksen sille, että edelleenkin tässä blogissa, ja muutenkin, käytän sanaa kutoa. (Mitä nyt muutama neuloa-verbi voi pujahtaa mukaan.) Tästä lähtien voin vedota itse Haavistoon, joka tätä suosittelee!

Vaan mitäköhän Haavisto tuumisi innostuksestamme väsätä Revontuli-huiveja, Baijerilaissukkia tai Prinsessapipoja? Järkyttyisikö hän huomatessaan, ettei käsillätekemisen ja kutomisen taidot olekaan enää itsestäänselvyyksiä maailmassamme eikä enää voi ohjeita kirjoittaa lähtökohtana: "Lähempiin työselityksiin tässä tuskin on aihetta, sillä periytyyhän taito meille jo satojen vuosien takaa, niin että meillä on kutimentaito jo veressä, ja miltei jokainen nainen kykenee valmistamaan työn mallin nähtyään."

Ehkäpä hän kuitenkin ilahtuisi huomatessaan, että kuitenkin jälleen kerran, uudestaan, kaikenlaiset kädentyöt lisäävät suosiotaan. Eivätkä taidot suinkaan ole missään vaiheessa unohtuneet ja yhä useammat kutojat yhtyvät toteamukseen: "Onhan meillä kutimemme vieläkin. Epätietoisuutemme hetkinä voimme ottaa kutimen käsille yhtä hyvin kuin toimettomuutemme tai toimeliaisuutemmekin tähden on mellä luotettava ystävä kutimessamme."

Haavisto saattaisi olla myös hieman surullinen, koska hän jo kuusikymmentä vuotta sitten harmitteli näin: "Sen ikävän huomion olen kuitenkin joutunut tekemään, että yleensä käytössä olevien mallien valikoima on yksipuolistunut. Aivan samoja malleja näkee runsaasti. On unohtunut vanhojen noudattama ylpeähkö mielenilmaus: "en minä viitsi tuota tehdä, se on jokaisella.""
Haaviston onneksi (?) hänen kirjansa mallit näyttävät - blogien perusteella - sen verran reiluilta mitoitukseltaan, että lähes kaikkien on niitä muokattava. Näin saamme kukin omiin lapasiimme sitä omintakeisuutta, jota Haavistokin kaipaa. Eikä kenenkään tarvitse murehtia sitä, että joku perinteinen malli ei olekaan juuri sellainen kuin ohjeessa kuvattiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti